Clasat anul acesta pe locul al doilea la Campionatul Național de powerlifting, de la Moinești, categoria 105 kg, un confecționer de volane al unei firme din Oravița ne dă o lecție despre ambiție, sacrificiu, pregătirea fizică și mentală a unui campion.
Powerliftingul, sportul în care se ridică greutăți în trei stiluri diferite, respectiv genoflexiuni, împins din culcat și îndreptări, este pasiunea lui Vasile Raica din 2012. Până atunci a făcut culturism. La el acasă!
Deși locuiește pe malul Dunării, în comuna Coronini, vicecampionul național la powerlifting nu a fost atras de pescuit și nici nu a avut vreodată un alt hobby. Iubește ceea ce face, dar e conștient că nu-și poate întreține familia din sport. Așa că s-a angajat la firma Delphi din Moldova Nouă, iar în prezent face volane la o firmă din Oravița.
Vasa, așa cum îl știu apropiații, este un exemplu de tenacitate și modestie. Nu e cunoscut de prea multă lume, dar asta nu îl afectează. Știe că trebuie să muncească mult pentru a ajunge acolo unde și-a propus.
A început să tragă de fiare încă din liceu. Nu avea posibilitatea să meargă la o sală de sport pentru că la vremea respectivă nu exista una în Moldova Nouă, orașul cel mai apropiat de el. Așa că a improvizat câteva haltere cu care se antrena acasă. În 2003 a hotărât să plece împreună cu fratele său în Grecia pentru a-și face un rost. Și a reușit. Însă în tot acest timp nu a renunțat la visul său de a deveni un mare sportiv.
În Grecia a participat la trei concursuri și la fiecare competiție a obținut câte o medalie. Deși s-a integrat foarte bine într-o țară străină și era respectat acolo, gândul lui Vasa era tot acasă. La părinți. Așa că, după mai bine de 10 ani s-a întors în România și și-a întemeiat o familie cu care azi se mândrește. În satul natal a reușit să-și facă o sală de sport unde se antrenează zilnic alături de alți tineri cărora le e exemplu.
Din 2012, Vasile Raica a început să îndrăgească un alt sport asemănător culturismului, powerliftigul, și să participe la diverse competiții prin țară. Trei ani la rând a obținut trofeul suprem, dar și alte medalii de la concursurile din Timișoara, Sibiu, Dej, Beiuș și Blejoi. În total, 10 medalii de aur, 6 de argint și 8 de bronz. O adevărată performanță pentru un tânăr din provincie care nu a fost îndrumat și susținut de cineva.
Acum face parte din clubul Timfortis din Timișoara. Recunoaște că eforturile financiare pentru fiecare concurs sunt mari și că se descurcă destul de greu, singurul ajutor venind doar din partea lui Alin Torma, managerul firmei Auto Alex din Moldova Nouă. În rest, nimeni nu e interesat de el.
Din păcate, în societatea de astăzi sportivii de performanță nu sunt ajutați și apreciați la adevărata lor valoare. Din această cauză unii se pierd, iar alții se zbat cu ultimele puteri să ajungă acolo unde știu ei că merită. Să sperăm că vor reuși toți așa cum a făcut-o și Vasile Raica din Coronini!