Brânza de găinușă, salvată cu… garanții de la prefect

Rumoare printre crescătorii de animale din Eftimie Murgu (Rudăria), după ce au încercat să-și pregătească documentele pentru a primi subvențiile de la APIA pentru pășunat.

Legislația prevede că primăriile nu mai pot concesiona sau închiria suprafețe de pășune crescătorilor de animale din localitate decât în urma unui amenajament pastoral (similar celui silvic). Cu toate acestea, pentru că specialiștii în domeniu sunt foarte puțini, iar astfel de studii nu sunt deloc ieftine, foarte puține localități au reușit să realizeze acest amenajament, la nivelul anului 2016 doar Zorlențu Mare având un asemenea studiu. Odată cu alegerile locale din vara lui 2016, în multe primării s-au schimbat edilii, așa că nerealizările anterioare s-au spart în capul acestora, inclusiv lipsa amenajamentelor pastorale (care este un fenomen național, am putea spune) și crescătorii de animale au depistat că nu mai pot primi subvențiile APIA pentru suprafețele de pășune închiriate de la primării.

Odată cu preluarea mandatului de primar, Mihai Vlădia spune că a și început demersurile pentru contractarea și realizarea amenajamentului pastoral și, odată realizat, l-a depus la Direcția Agricolă, spre aprobare. Numai că, înainte de a-l aproba, Direcția Agricolă a emis câteva notificări care trebuie incluse în acest amenajament pastoral, pentru a fi conform.

Pentru că oamenii cereau insistent să li se încheie contractele de concesiune pe pășuni, pentru a-și depune dosarele la APIA, Consiliul Local a emis o hotărâre prin care stabilea ca, până la aprobarea amenajamentului pastoral, suprafețele de pășune să poată fi închiriate crescătorilor de animale. Numai că respectiva hotărâre de Consiliu Local a fost desființată de Instituția Prefectului, pentru că era nelegală, legea precizând clar că pot fi concesionate/închiriate doar acele pășuni pentru care există amenajament pastoral aprobat.

„Eu le-am spus oamenilor care este legea și că noi nu o putem încălca. Situația am moștenit-o, eu am demarat imediat după ce am preluat primăria realizarea amenajamentului pastoral, l-am făcut, a fost depus la Direcția Agricolă. Am dat și hotărâre de Consiliu Local pentru a putea închiria oamenii pășune până la finalizarea documentelor, dacă nu se poate, eu am înțeles. De aceea nici nu am mai mers cu oamenii la Prefectură, pentru că am știut deja răspunsul și soluția”, spune primarul Mihai Vlădia.

Supărați, mai mulți oameni din Rudăria, alături de consilieri locali și funcționari din Primărie au mers la Prefectură pentru a se lămuri dacă, legal, mai pot primi ceva subvenții anul acesta. Răspunsul oferit de prefect însă a fost la fel ca cel al primarului: trebuie finalizat amenajamentul pastoral, cu rapiditate, apoi se poate face o ședință de îndată de Consiliu Local și suprafețele respective pot fi închiriate, căci procedura de concesionare cere mai mult timp, conform legii. Și dacă totul se face rapid și eficient, se vor încadra în termen (15 mai 2018) și toată lumea își poate depune dosarele pentru a primi subvenția de la APIA.

Toată situația este cu atât mai specific românească cu cât producătorii locali de brânză din Eftimie Murgu, la sfatul șefilor de la Direcția Agricolă, încearcă să înregistreze ca produs tradițional brânza de găinușă, un produs specific zonei care se obține după ce erbivorele pasc o plantă specifică zonei (găinușa) și care dă brânzei un gust unic și aparte. Or, nu numai că inițiativa de înregistrare a produsului ar fi un adevărat eșec, dar fără pășune oamenii ar putea fi siluiți să-și vândă și oile, dacă nu vor vrea să le țină moarte de foame…

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/