Adriana Sărăor, candidata PMP pentru Primăria Fîrliug, refuză să-și recunoască înfrângerea la alegerile locale din 5 iunie în fața fostului edil, Ioan Borduz, și a sesizat Prefectura Caraș-Severin și instanța de judecată pentru ca social-democratul să nu fie validat!
Condamnat definitiv pentru deturnare de fonduri europene, Ioan Borduz a candidat pentru un nou mandat fără ca vreo lege sau sentință judecătorească să-i interzică acest lucru. Mai mult decât atât, în 5 iunie a obținut un număr de 598 voturi, din numărul total de 1353 voturi, valabil exprimate, față de cele doar 415 ale contracandidatei sale. Adriana Săror, prin avocata sa, Loredana Sabo, cere însă instanței și Prefecturii să invalideze mandatul de primar obținut de Borduz sau în cel mai rău caz să constate că mandatul, dacă ar fi validat, a încetat de drept. Și, în consecință, desemnarea competitorului de pe locul doi, adică a Adrianei Sărăor, ca primar al comunei Fîrliug. „Solicităm invalidarea mandatului unui primar care a încălcat legile și Constituția României și asupra căruia planează îndoială și nelegalitate. I s-au interzis inculpatului Borduz ca pedepse accesorii exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii, pe durata executării pedepsei principale a închisorii. Este adevărat că drepturile interzise ca pedeapsă accesorie au fost suspendate odată cu suspendarea executării pedepsei închisorii sub supraveghere pe durata termenului de încercare de 6 ani și că numitului Ioan Borduz nu îi este interzis dreptul de a fi ales primar sau consilier local, însă, în momentul în care acesta obține calitatea de primar sau ales local prin votul alegătorilor, devine incidentă Decizia nr. 18/2015 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Or, în cauză, apreciem că ar fi lipsită de logică juridică și contrară ordinii de drept validarea unui mandat care, deși legal obținut, nu poate produce efecte juridice, mandatul de primar al d-lui Borduz fiind încetat de drept din momentul validării mandatului, această concluzie fiind justificată și din perspectiva faptului că termenul de încercare s-ar suprapune cu perioada mandatului”, a explicat avocata Loredana Sabo.
Ioan Borduz nu-și face niciun fel de griji și spune că votul oamenilor și deciziile instanțelor care i-au dat dreptul de a candida și de a fi ales sunt mai presus de orice. „Ea m-a contestat și când mi-am depus candidatura, dar instanțele au respins acțiunea ca fiind nejustificată și nefondată, deoarece prin sentința penală definitivă și irevocabilă nu mi-au fost interzise drepturile civile. E problema ei cu ce își pierde vremea. Cine e mai presus de lege?! Legea e clară! Eu nu-mi fac niciun fel de probleme pentru că mai presus de lege nu e doar Dumnezeu. Cele 200 de voturi pe care le-am avut în plus demonstrează că sunt mai apreciat decât ea”, a declarat Borduz pentru expressdebanat.ro.