INTERVIU. Dumitru Ursu: „Înființăm încă zece muzee la Oravița!”

Primarul reales al Oraviței, social-democratul Dumitru Ursu, a vorbit într-un interviu despre victoria zdrobitoare obținută în alegerile din 5 iunie, dar mai ales despre proiectele pe care administrația locală le are pentru următorii patru ani.

Domnule Ursu, sunteți primarul cu cea mai mare încredere în rândul cetățenilor orăvițeni în perioada post-decembristă, conform alegerilor din 5 iunie. Cum caracterizați rezultatul alegerilor și de unde încrederea de care vă bucurați?

Ca primar, am așezat întotdeauna omul deasupra tuturor altor aspecte legate de administrația orașului. Copilul, adolescentul, elevul, dascălul, angajatul, pensionarul, cetățeanul de rând sunt categorii sociale ale căror interese am căutat să le servesc cu toată ființa mea, punând preț pe valoarea umană. Faptul că mai mult de jumătate din cetățenii care au ieșit la vot mi-au acordat votul este dovadă că oamenii au apreciat modul în care am înțeles să administrez orașul.

PSD-ul a obținut la Oravița anul acesta un scor mai bun ca niciodată. Credeți că cetățenii au ales partidul sau oamenii care l-au reprezentat?

Cred că ambele aspecte au contribuit la succesul din alegerile ce tocmai s-au încheiat. În primul rând, sunt convins că echipa pe care am format-o, cu oameni de o calitate morală deosebită și cu expertiză în domeniul lor de activitate, a fost definitorie în clarificarea opțiunii de vot a cetățenilor orăvițeni. În al doilea rând, mare parte din realizările mandatului ce tocmai se încheie se datorează ajutorului primit din partea Guvernului Ponta și a deputatului Mocioalcă, o serie de proiecte legate de infrastructura orașului fiind realizată cu bani guvernamentali. În concluzie, consider că ambii factori au constituit un întreg, iar această simbioză între oameni și partid a dus la rezultatele excelente pe care le-am obținut în urma votului.

Care au fost cele mai importante realizări din mandatul de primar ce tocmai se încheie și ce gânduri aveți pentru următorii patru ani?

Consider că realizările au fost pe mai multe planuri. În primul rând, cred că ce a contat mai mult a fost infrastructura rutieră, respectiv asfaltarea tuturor străzilor din cartierul Zona Gării, precum și reabilitarea drumului comunal ce leagă Oravița de Broșteni. Un alt aspect important cred că este reabilitarea școlilor din oraș și aș aminti aici campusul, grădinițele, terenul de sport de la Liceul Teoretic „General Dragalina”. Nici viziunea pe care am implementat-o în materie de turism la nivelul orașului nu cred că a trecut neobservată, cum, de altfel, și partea vieții culturale a orașului a contribuit la aprecierile cetățenilor. Pentru mandatul ce urmează să-l preluăm ne dorim să reabilităm toată infrastructura rutieră din partea de sus a orașului, dar și în satele aparținătoare. În cartierul Zona Gării ne propunem să anvelopăm cât mai multe blocuri de locuințe, iar la spitalul din oraș dorim să achiziționăm aparatură de ultimă generație pentru a crește actul medical. De asemenea, ne dorim să reînființăm fosta Școală Generală nr. 2, prin reabilitarea fostei case a pionierului. Totodată, vom continua să oferim facilități pentru potențialii investitori, pentru a crea noi locuri de muncă.

PSD are majoritate simplă în consiliul local și vă mai lipsește un singur consilier pentru a avea două treimi. Cât de importantă este majoritatea în forul legislativ, având în vedere problemele pe care le-ați întâmpinat în mandatul 2012-2016?

În mandatul ce tocmai se încheie, timp de doi ani și jumătate nu am avut majoritatea în consiliul local, ceea ce a dus la întârzierea și chiar blocarea unor proiecte legate de infrastructura orașului, exemplul cel mai concludent fiind respingerea proiectului privind reabilitarea căminului cultural de la Brădișoru de Jos. Sunt convins că în mandatul ce urmează nu vom mai întâmpina probleme de acest fel, în primul rând datorită faptului că acum avem majoritate, iar în al doilea rând sper ca și ceilalți consilieri care și-au câștigat mandatele în forul deliberativ orăvițean să înțeleagă că trebuie să acționăm în folosul cetățenilor orașului și să lăsăm deoparte luptele politice.

Faceți echipă în continuare cu viceprimarul Lorena Ion?

Am avut o colaborare foarte bună cu Lorena Ion în cei doi ani de mandat și împreună am pus umărul la proiectele ce le-am finalizat în ultima perioadă. Având în vedere faptul că avem proiecte în derulare, pe care le-am făcut împreună, consider că e firesc să le finalizăm împreună în noul mandat și totodată să inițiem și să implementăm altele noi pentru a aduce bunăstarea și confortul orăvițenilor.

În 5 iunie am retrăit bucuria primarului reales de un număr impresionant de cetățeni care mi-au acordat încrederea lor pentru încă patru ani. Faptul că am fost reales cu aproape 60 la sută din sufragii este o mare onoare pentru mine, care mă obligă să continui lupta pentru ca toate proiectele propuse să devină realitate. Pe această cale vreau să le mulțumesc tuturor orăvițenilor și să-i asigur în continuare de întreaga mea considerație!

Ultimul tren în materie de fonduri europene nerambursabile pare a fi în exercițiul bugetar 2014-2020. Ce proiecte vă propuneți să implementați cu ajutorul acestor fonduri?

Avem un proiect deja depus pe fonduri transfrontaliere cu Serbia, și anume amenajarea pieței agroalimentare din cartierul Zona Gării. Așteptăm răspunsul și sperăm să fie favorabil. În ceea ce privește proiectele de viitor ce urmează a fi propuse pentru următoarea perioadă, acestea constau în înființarea unui muzeu zonal al Văii Carașului, reabilitarea Teatrului Vechi „Mihai Eminescu”, reabilitarea fostului UFET. În cartierul Zona-Gării dorim inițierea unui proiect ce vizează înființarea unui megaparc care să cuprindă o scenă pentru spectacole, un teatru de vară, piste pentru biciclete, locuri de joacă pentru copii etc.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Ați insistat foarte mult pe promovarea zonei Oraviței. Ce vă propuneți în viitorul mandat în materie de turism?

În mandatul ce urmează să-l preluăm ne propunem finalizarea circuitului de muzee pe care l-am inițiat în urmă cu doi ani de zile. Avem deja două noi muzee, funcționale, iar în perioada următoare, împreună cu profesorul Ionel Bota, vom pune în valoare patrimoniul orașului prin înființarea a încă zece muzee. Totodată vom continua demersul început anul acesta cu privire la repararea și repunerea în funcțiune a locomotivei cu aburi „Neagra”. În ceea ce privește Lacul Mare, vom încerca să extindem activitățile de agrement din zona respectivă. Legat de investiții private, avem deja identificată o parcelă unde ne dorim să dezvoltăm o zonă de hoteluri și pensiuni. Terenurile din acea parcelă vor fi atribuite cu titlu gratuit celor care doresc să dezvolte o afacere în zona hotelieră și de pensiuni. Mai pot spune că suntem într-o fază avansată de demersuri ce privesc includerea orașului Oravița în categoria stațiunilor balneare, pentru a veni în sprijinul investitorilor care au facilități cu privire la accesarea de fonduri în astfel de zone. Tot în mandatul viitor ne propunem finalizarea salinei.

Vorbeați la un moment dat despre locuințe pentru tineri. Mai e de actualitate acest proiect?

Pentru tinerii până în 35 de ani avem pregătit un lot de parcele de 20 ha ce urmează a fi atribuit cu titlu gratuit celor care doresc să-și construiască o casă nouă. Vom iniția demersurile pentru construirea a încă unui bloc de 40 de apartamente în regim ANL. Pe cei care sunt încă elevi îi anunț cu această ocazie că toate cursurile gratuite de la Casa de Cultură „George Motoia-Craiu” vor continua și în mandatul 2016-2020. De asemenea, vom reabilita sala de sport de a Liceului Teoretic „General Dragalina” din Oravița.

Pentru satele aparținătoare aveți vreo veste bună?

Pentru satele aparținătoare intenționăm să rezolvăm infrastructura rutieră prin asfaltarea tuturor drumurilor comunale, precum și reabilitarea tuturor căminelor culturale. Totodată, intenționăm să cuprindem în proiectele viitoare alimentarea cu apă a satelor din jurul Oraviței, precum și rezolvarea problemei canalizării.

PSD-ul este la un pas de a prelua președinția Consiliului Județean.  Cum apreciați nominalizarea colegului dumneavoastră de partid, Silviu Hurduzeu, pentru a ocupa poziția de președinte?

Sunt unul dintre susținătorii lui Silviu, este un tânăr ambițios, serios și cu expertiză și experiență administrativă. Consider că este cea mai bună nominalizare a partidului. Sper ca împreună cu Silviu să facem cât mai multe proiecte benefice pentru zona Oraviței, dar și pentru întreg județul.

Vă mulțumim și vă dorim mult succes!

 

 

 

 

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/