Borcean, Gâfu și vântul ce suflă dinspre muntele sacru

De la o vreme, prefectului Gâfu i s-a cășunat pe primarul Caransebeșului, Felix Borcean, fostul său coleg de partid. Până mai anul trecut erau chiar prieteni buni, dar știți cum este în politică. Când dracu’ își bagă coada, uiți de tot și de toate.

Borcean a făcut pe ghizdavu’, pe deșteptul care le știe pe toate, uitând că în politică, fie ea și liberală, nu ai voie să ai păreri proprii, iar din această pricină a fost trecut în rezervă. În schimb, Cristi Gâfu a știut dincotro bate vântul, nu a văzut și nu a auzit nimic din ce-i trecea prin fața ochilor și pe la urechi. S-a orientat bine, ca un soldat bătrân și docil și iată-l ajuns prefect. Este adevărat, prefectul de astăzi nu mai e ca prefectul de până în 2004, în fața căruia tot județul stătea în poziție de drept. Dar tot la fel de bine, Cristi Gâfu știe că de la prefect a început și ascensiunea spre culmile de glorie ale lui Marcel Vela.

Dar până să ajungă acolo, domnul prefect trebuie să-și facă treaba în teritoriu. Nu doar cum știe el cel mai bine, aici nu am nicio rezervă în privința profesionalismului, ci și cum bate vântul. De ceva timp, acesta suflă doar dinspre Gugu, muntele sacru al celor care-și spun gugulani. Suflă și se oprește la piața țărănească de la buza Dâlmei, acolo unde, copil ascultător și cu frică de Ordonanțele Militare citite în cascadă de fostul său amic, astăzi ministru de Interne, Felix Borcean a pus în aplicare ad litteram o hotărâre a Comitetului Local pentru Situații de Urgențe, de închidere a Pieței Gugulanilor, în vederea stopării extinderii coronavirusului.

De aici și circul care a urmat. Că de unde știi tu, un profesor pârlit de geografie, ajuns primar, că virusul ăsta se poate transmite pe cale orală, de la unu’ la altu’ în piață? Te crezi mai deștept decât unul mai tare în grad politic decât tine? Sau te doare în cur de interesele unora? Ia vezi, bagă-ți mințile în cap, până nu e prea târziu. Ți s-a urât cumva cu binele? Sau, poate nu ai învățat nimic din „episodul” examenului pentru postul de director din primărie? Atenție, nu ești tu buricul pământului să te pui de-a crumezișu’ în fața vântului care bate și tot bate dinspre muntele sacru!

Nu știu despre ce interese de partid vorbește Borcean că ar zace în Piața Gugulanilor, nici despre câți bani se învârt acolo și mai ales unde se duc ei. E treaba DGA și DIICOT să afle asta și sunt convins că o vor face într-o bună zi. Cert este faptul că prefectul Gâfu insistă și insistă să se (re)deschidă piața. Că a auzit el că șefa de acolo va lua toate măsurile posibile și imposibile ca să pună virusul cu botul pe labe. Că va investi în detergenți, dezifectanți și deodoranți. Poa’ să folosească și spray pentru țânțari, pentru ruși ori pentru gândacii Colorado, că tot degeaba. Mă mir, cu semne de întrebare, că reprezentantul guvernului în teritoriu insistă pe o chestie aiurea și asta doar ca să ne arate că nu e doar prefect făcut la apelul de seară.

Dacă totuși este mânat de cele mai bune intenții puse în slujba cetățenilor și vrea cu adevărat să se remarce ca prefect de Caraș-Severin, îi sugerez lui Cristian Gâfu să adune și să scadă, să înmulțească și să împartă numărul persoanelor infectate ori decedate, ca să nu ne mai facem de râs în fața țării, când raportăm mai mulți vindecați decât bolnavi avem. Lasă-i pe alții să-și facă datoria.

Și în final, o vorbă de la Felix Borcean: „Noi doi am rămâne prieteni, doar că Vela (Marcel) ne desparte.”