Bombă în curtea unui liceu din Reșița! Proiectilul a fost descoperit accidental! [UPDATE]

Descoperire neașteptată în curtea unui liceu din Reșița! O echipă de muncitori care schimba conducte subterane a găsit o bombă neexplodată. Lucrările au fost sistate imediat.

O echipă de muncitori care lucra la conductele subterane din curtea Colegiului Național „Mircea Eliade” din Reșița a făcut o descoperire neașteptată. În timpul unor săpături, oamenii au găsit, la mică adâncime, un proiectil neexplodat. Lucrările au fost oprite imediat și au fost anunțate autoritățile. La fața locului s-a deplasat un echipaj de jandarmi, dar și personal specializat din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” al județului Caraș-Severin.

„A fost găsit un proiectil exploziv de calibru 76 mm în curtea Colegiului «Mircea Eliade», corpul B, în timp ce se efectuau niște lucrări. Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului de Pompieri Reșița s-a deplasat acolo și a ridicat proiectilul respectiv”, a declarat, pentru Express de Banat, Elena Tarla, purtătorul de cuvânt al ISU Caraș-Severin.

Bomba a fost transportată la depozitul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, iar după verificări, se va trece la distrugerea ei.

Ora 12.30

Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” anunță că proiectilul din curtea liceului reșițean a fost descoperit la 1,5 metri adâncime și a rămas neexplodat din timpul conflictelor armate.

Instituția oferă și câteva sfaturi celor care găsesc astfel de proiectile. Pentru a evita rănirea gravă sau chiar decesul persoanelor implicate, la găsirea muniţiei neexplodate, trebuie respectate următoarele reguli:

  • anunţaţi imediat organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau sunaţi la numărul unic pentru apeluri de urgenţă – 112;
  • lăsaţi o persoană în zonă, dar nu în imediata apropiere, pentru a supraveghea muniţia până la sosirea organelor specializate şi indicaţi locul unde aţi descoperit muniţia respectivă;
  • nu atingeţi, nu loviţi şi nu mişcaţi muniţia descoperită;
  • nu demontaţi din curiozitate elementele componente ale muniţiei descoperite;
  • nu încercaţi să demontaţi focoasele sau alte elemente componente;
  • nu folosiţi muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;
  • nu introduceţi în foc şi nu faceţi foc în apropierea muniţiilor;
  • nu aruncaţi la fier vechi muniţiile şi nu le predaţi la societăţile comerciale care comercializează fier;
  • nu ridicaţi, nu transportaţi sau introduceţi muniţiile neexplodate în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi.

Pompierii mai spun că aceste măsuri trebuie prezentate şi copiilor, în vederea conştientizării pericolului şi pentru a acţiona corect în cazul găsirii unor elemente de muniție.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/