Bomba din primăria Moldova Nouă a fost dezamorsată! Primarul Torma şi secretarul Ciovela şi-au strâns mâna!

Scandalul izbucnit, la mijlocul acestei săptămâni, între edilul orașului Moldova Nouă, Adrian Torma, și secretarul administrației publice locale, Florin Ciovela, nu s-a lăsat cu injurii aduse familiei funcționarului public de către primar, așa cum a fost prezentată situația în cadrul unei publicații online de la malul Dunării, după cum au dat de înțeles părțile implicate. În plus, Florin Ciovela a ținut să transmită următorul lucru: „Nu doresc ca nimeni să mai facă din fetița mea un subiect de presă”.

De câteva zile, în mediul online, s-a creat o adevărată isterie pe tema conflictului izbucnit între edilul-șef de la Moldova Nouă și secretarul instituției pe care o conduce, primarul fiind catalogat ca dând dovadă de un caracter inuman, în timp ce anumite probleme de familie ale funcționarului public, pe care Ciovela le dorea departe de ochii curioșilor, au ajuns să fie discutate la fiecare colț de stradă.

Ce spune Adrian Torma despre acuzele care i se aduc și ce s-a-ntâmplat, de fapt, în timpul întrunirii din data de 29 ianuarie, social-democratul a relatat pentru expressdebanat.ro: „Nu ar fi nici prima, nici ultima dată când, în acel ziar, apar chestiuni denaturate. Sunt, de multe ori, citați oameni care nu au spus anumite lucruri și sunt convins că inclusiv declarația domnului secretar a fost denaturată pentru că îl cunosc și îi știu abordarea, dar știu și ce s-a-ntâmplat, real, în acel moment. Eu venisem la ședința de buget încărcat de presiunea lucrurilor care se-ntâmplă în comunitate, lucruri cărora, din păcate, nu întotdeauna le poți găsi soluțiile potrivire pentru a le rezolva. În timpul ședinței, l-am chemat pe domnul secretar, am avut reproșuri la adresa activității domniei sale. Ca de fiecare dată, limbajul meu depășește anumite limite, limite pe care eu tot timpul mi le-am asumat pentru că nu am negat faptul că limbajul meu este un pic colorat, dar, în niciun caz, lucrurile nu s-au întâmplat așa cum au fost relatate în acea fițuică de toaletă. E trist că cineva și-a permis să scoată astfel de lucruri la suprafață și să aducă în discuție situația unor oameni, unor copii, care nu au legătură în acest context. În plus, sunt convins că și domnul secretar va putea să relateze adevărul și situația de acolo. Totodată, aceasta nu a fost nici prima, nici ultima ceartă. Și eu aș putea să spun că sunt supărat pe anumite lucruri pe care le fac ei, poate chiar pe anumite reacții pe care le au în anumite momente, dar toate aceste lucruri rămân în echipă și ar trebui să rămână în familie. Eu sunt convins că lucrurile se vor detensiona, iar adevărul va ieși la suprafață. Sunt multe lucruri bune de spus în relația mea cu mulți colegi și cu domnul secretar și sunt multe lucruri care au fost mai grave decât acum, dar care nu au ieșit public. Însă, repet, toate sunt făcute pe fondul bunei intenții de a rezolva problemele comunității, problemele cetățenilor”.

De la afiș la așa-zisele blesteme/injurii

Primarul Torma, mânat de intenția ca funcționarii publici să se poarte așa cum se cuvine cu cetățenii care le calcă pragul, nicidecum să-i trateze ca pe niște nimicuri, a lipit, pe ușa mai multor birouri, o hârtie în care era stipulat următorul text: „Cum te porți cu cetățeanul, așa să se poarte Dumnezeu cu tine și cu familia ta! Pe restul să vă binecuvânteze Dumnezeu”. Iar de aici, totul se pare că a degenerat într-o cu totul altă direcție.

„Da, am avut o remarcă legată de un text pe care nu l-am inventat eu, l-am mai văzut și în alte instituții, atât publice, cât și private, unde, din disperarea de a purta respect clientului sau cetățeanului, s-au pus tot felul de afișe. Am considerat că și eu pot să fac acest lucru. E atributul meu, nu e o dispozitie oficială. E doar o hârtie pe care am considerat să o pun pe fiecare ușă din primărie și nu e obligat niciun coleg să o țină. Consider că acele cuvinte nu reprezintă un lucru rău atât timp cât te porți bine. Dacă nu te porți bine, te poți simți vinovat. Dar, din păcate, în acel context în care am pus eu problema, domnul secretar a avut și el opinia lui legată de o situație neplăcută din cadrul familiei și de acolo a degenerat totul, dar fără să se spună lucruri de genul cum au apărut în presă. Eu îi cunosc foarte bine și familia, îi cunosc foarte bine și fetița și dacă aș fi făcut acel lucru, realmente vorbind, probabil că, în 20-30 de minute, m-aș fi dus și mi-aș fi cerut iertare, pentru că nu e normal. Dar nu am de ce să-mi cer iertare pentru că ce scrie acolo, în acel ziar, nu e adevărat”, a mai adăugat edilul.

Manipulare și destabilizare

Deranjat de faptul că publicația care a lansat articolul în spațiul public nu l-a contactat în vederea unei poziții oficiale, dar mai ales de faptul că declarația secretarului a fost denaturată, Adrian Torma a ținut să sublinieze următoarele: „E doar o manipulare de presă, e doar o formă prin care se dorește, în niciun caz, binele orașului. Se dorește destabilizarea, în primul rând, a mea și, din păcate, a domnului secretar, căruia i-au fost scoase la suprafață, în mediul public, lucruri pe care domnia sa a reușit să le țină departe de ochii curioșilor ani de zile pentru că e o problemă personală de care nu te poți lega în forma în care s-a făcut în acel articol. Este trist că foarte mulți oameni au achiesat și se bucură de un astfel de moment, neașteptând să afle opinia reală a celor implicați. Și, din păcate, acea presă de cancan, fițuica de toaletă, nu a cerut și opinia mea. A cerut doar opinia domnului secretar și știu că nu ar fi spus lucrurile în forma în care au apărut acolo. Dar, cu multă înțelepciune, multe lucruri se pot rezolva după ce se-ntâmplă. Iar eu am o vorbă: oamenii puternici se văd în momentele grele, nu în momentele ușoare”.

Conflictul din primărie, relatat de Florin Ciovela

Reproșurile aduse secretarului de către primar, reproșuri care vizau activitatea fucţionarului public, dar și afișul edilului l-au determinat pe Florin Ciovela să creadă că anumite lucruri îl vizează personal, motiv pentru care a părăsit sala de ședință. Nu a durat mult până când și primarul a abandonat ședința. Cum unii au avut grijă să pună pe paie pe foc și să-i transmită secretarului că edilul ar fi rămas în sala de ședință adresând injurii atât familiei, cât și fetiței secretarului, acesta a dat crezare lucrurilor prezentate. Însă, analizând situația în care s-au întâmplat lucrurile și dându-şi seama că a fost indus în eroare, secretarul primăriei Moldova Nouă a relatat, la rându-i, ce s-a-ntâmplat în cadrul şedinţei de la mijlocul acestei săptămâni.

„A existat un conflict între mine și domnul primar destul de aprins. În acel context și pe seama unor expresii nefericite, eu am dedus că domnul primar mi-a blestemat familia și fata, motiv pentru care i-am spus că nu pot să tolerez astfel de comportament. Nu am auzit personal ca acesta să aducă injurii la adresa familiei și fetiței mele. Pentru mine, întotdeauna, când vine vorba de familie și, în special de fetița mea, este un subiect sensibil și nu mai doresc să mai facă nimeni din fetița mea un subiect de presă”, a concluzionat Florin Ciovela pentru expressdebanat.ro.