Cinci titluri de cetățean de onoare au fost aprobate de Consiliul Local Bocșa la cea mai recentă ședință. Este vorba despre distincții acordate unor oameni de cultură din Caraș-Severin, unor artiști și sportivi, două dintre ele – post mortem.
Consilierii locali din Bocșa au aprobat acordarea titlului de cetățean de onoare pentru cinci personalități din domeniul culturii, al artei și al sportului. Distincția a fost acordată istoricului și criticului literar Gheorghe Jurma, pentru inițiativa realizării unei serii editoriale „Bocșa, istorie și cultură” (55 de volume), pentru colaborarea în realizarea revistei „Bocșa culturală” (an XXII), precum și în organizarea unor evenimente importante cu prilejul unor zile speciale – Eminescu (catalogului fondului Eminescu), Mihail Gașpar etc. sau pentru promovarea unor oameni de seamă și a unor cărți deosebite.
Același titlu a fost acordat și lui Erwin Josef Țigla, președintele Forumului Democratic al Germanilor Caraș-Severin, cel căruia i-a fost acordat același titlu din partea administrației din Reșița și a celei județene. „Orașul Bocșa îi datorează enorm omului de cultură Erwin Josef Țigla din multe puncte de vedere: de la relațiile importante și fructuoase cu Forumul Democratic al Germanilor, la relații importante în parteneriate și colaborări cu asociații din Germania și Austria; de la activități cultural-spirituale, la editări și donări de cărți și albume; de la implicarea directă în derularea unor proiecte cultural-sociale, până la parteneriatele esențiale pentru promovarea și dezvoltarea multiculturalității orașului Bocșa”, se arată în referatul de aprobare semnat de primarul Mirel Pascu.
De asemenea, lui Gheorghe Jurma și lui Erwin Țigla li se datorează singurul album „Bocșa” existent până la acest moment.
Un al treilea titlu de cetățean de onoare al Bocșei a fost acordat scriitorului și profesorului Titus Emil Suciu. Născut în 1940 la Brașov, a studiat la Timișoara, iar în perioada 1962-1977 a fost profesor de matematică la Liceul Teoretic din Bocșa Montană. Alături de Vasile Bogdan, a semnat cărți importante dedicate Bocșei și oamenilor de aici, promovând cultura și sportul bocșean.
Titlu de cetățean de onoare a fost acordat post-mortem pictorului Coțoiu Viorel, născut la Reșița, dar crescut la Bocșa, acolo unde s-a și stins. În referatul de aprobare se specifică faptul că artistul „era genial și generos. Picta în mod gratuit sau pe sume modice acolo unde era solicitat: a efectuat pictura Bisericii «Sf. Nicolae» din Bocșa Română, restaurări de cruci și troițe de pe raza orașului Bocșa și alte astfel de lucrări de mai mici sau mai mari dimensiuni. Era întotdeauna prezent când aveai nevoie de el”.
Tot post-mortem a primit titlul și pugilistul Mocanu Ioan. Și el s-a născut la Reșița, dar a trăit la Bocșa. A început activitatea sportivă în 1960 la Asociația Sportivă Metalul Bocșa. A făcut parte din lotul național al României și a cucerit titlul de campion al României și campion balcanic în perioada 1970-1980. Membru al Federației Române de Box, a reprezentat România la pregătirea centralizată a Lotului Olimpic la Munchen în 1972 și la Montreal în 1976. Din 1974 deține titlul de Maestru al Sportului, iar din 1994 – Medalia Meritul Sportiv clasa a II-a. În cariera de sportiv a susținut 356 de meciuri din care 268 victorii și 16 meciuri egale.
„Toate aceste proiecte de hotărâre privind acordarea titlului de cetățean de onoare se referă la oameni care au participat cultural și sprijină cultura din orașul Bocșa. Oamenii aceștia au fost întotdeauna alături de cultura din Bocșa. Sunt oameni importanți, sunt scriitori. Gheorghe Jurma este cel care editează revista Bocșa culturală de 20 de ani. De asemenea, a scris despre Bocșa. Este un colaborator apropiat și al Bibliotecii, și al Casei de Cultură. Cu toții sunt oameni de cultură care nu sunt din orașul Bocșa, dar care vin și sprijină actele culturale de aici.”, a explicat primarul Mirel Pascu în plenul ședinței de Consiliu Local.