Arhiva familiei Mocioni: 3 metri liniari de dosare, 20.000 de file de documente. Întregul fond arhivistic va fi digitizat

conacul mocioni 1

Consiliul Județean Timiș a demarat achiziția serviciilor de digitizare a documentelor de arhivă referitoare la familia Mocioni. Fondul documentar se află în păstrare la Arhivele Naționale Istorice Centrale din București. 

Potrivit reprezentanților CJ Timiș, fondul documentar conține 114 unități arhivistice, ceea ce înseamnă trei metri liniari de dosare cu documente din anii 1701-1948.

„Este vorba despre aproximativ 20.000 de file document: acte personale, notariale, de stare civilă, de proprietate, documente rezultate din activități de binefacere, fotografii. Integritatea fizică și starea bună de conservare vor permite digitizarea întregului fond arhivistic. Documentele digitizate vor putea fi consultate de publicul larg și de cercetători, istorici, lingviști ș.a. în centrul de documentare și lectură ce va fi amenajat în Conacul Mocioni din Foeni după restaurarea clădirii.”, au transmis cei din echipa care lucrează la revitalizarea Conacului Mocioni.

conacul mocioni

Extras din inventarul fondului Familia Mocioni (sursa: Arhivele Naționale ale României)

De asemenea, materialele vor fi puse în valoare în spațiul muzeal dedicat memoriei familiei Mocioni, care va ocupa o parte semnificativă din monumentul istoric.

gif card de energie dacus 1000x100 timisoara capitala 2023

Achiziția serviciilor de digitizare este una directă, valoarea estimată fiind de 19.400 lei fără TVA. Ofertele se pot depune până în 15 aprilie. Întreg proiectul revitalizării Conacului Mocioni din Foeni este finanțat prin Granturile SEE 2014-3021 în cadrul Programului RO-CULTURA, fonduri de la bugetul de stat și din bugetul județului Timiș.

CJ Timiș a semnat contractul pentru realizarea lucrărilor de proiectare și execuție pentru revitalizarea Conacului Mocioni la sfârșitul anului 2021. Durata serviciilor de proiectare este de șase luni, iar lucrările de execuție se vor realiza în 22 de luni. Conform planului, monumentul istoric din Foeni ar trebui să fie complet restaurat până la sfârșitul lunii aprilie 2024.

Foto: Facebook/Conacul Mocioni

publicitate si promovare online banner maxagro