Boala zgârieturii de pisică poate fi asimptomatică. Cum se pune diagnosticul?

pisica

Boala zgârieturii de pisică, cunoscută și sub denumirea de boala ghearelor de pisică sau limfadenita subacută regională, este cauzată de infecția cu bacteria Bartonella Henselae, care este prezentă în saliva pisicii.

Purtătoare ale acestei bacterii sunt de cele mai multe ori animalele cu vârsta mai mică de 1 an. Cel mai adesea, transmiterea bacteriei la om are loc prin mușcătura sau zgârietura de pisică.

Bacteria însă poate pătrunde în organismul uman și dacă pisica infectată linge o rană deschisă de la nivelul pielii.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

După o incubație de 1-2 săptămâni, boala debutează cu o leziune primară ce apare sub forma unei papule sau pustule mici, eritematoasă, nedureroasă, care se dezvoltă la locul inoculării, la locul mușcăturii sau al zgârieturii. În decurs de 1-3 săptămâni apare limfadenopatia regională, ganglionii afectați sunt măriți în volum și devin dureroși, câteodată fiind însoțiți de eritem la nivelul tegumentului. Ganglionii axilari sunt cel mai frecvent afectați, urmați de cei ai capului sau gâtului și ulterior cei inghinali sau femurali”, a explicat dr. Anca Elena Ianitcaia, medic specialist Boli Infecțioase, la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

Manifestările generale includ febră, frisoane, cefalee, mialgii, inapetență și astenie. Mai rar pot să existe scăderi ponderale, transpirații nocturne, deglutiție dureroasă, paralizie a mișcărilor verticale ale globilor oculari și chiar dureri abdominale.

„Diagnosticul se susține pe baza datelor anamnestice: prezența în istoric a mușcăturii sau zgârieturii de pisică, clinice: prezența leziunii de inoculare, evidențierea ganglionilor măriți și de laborator: teste serologice pentru detectarea anticorpilor specifici. Pentru majoritatea pacienților, boala este asimptomatică, se remite fără o intervenție medicală. În cazul pacienților cu sistem imunitar slăbit este necesar însă tratamentul antibiotic, durata acestuia depinzând de evoluția clinică. Singura metodă sigură de prevenție este evitarea contactului cu pisicile posibil infectate. Astfel, se recomandă tăierea unghiilor și deparazitarea pisicilor”, a mai explicat medicul.

Dacă ați fost mușcat sau zgâriat de pisică, spălați-vă imediat pe zona respectivă cu apă și săpun, folosiți soluții dezinfectante, apoi prezentați-vă la o clinică de boli infecțioase pentru o evaluare medicală.

banner 970 x 250