Blocurile din Băile Herculane încălzite cu bani europeni?

Unitățile locative din stațiune ar putea beneficia de o renovare energetică completă, și o fațadă nouă, fără contribuția financiară a proprietarilor.

La nivelul Primăriei Băile Herculane se discută despre posibilitatea accesării Programului Național de Redresare și Reziliență, pentru reabilitarea și eficientizarea energetică a blocurilor de locuințe din oraș. Primarul Cristian Miclău spune că lucrurile nu sunt atât de simple pe cât par la prima vedere, însă se încearcă realizarea investiției cu fonduri europene.

„Am discutat cu colegii de la Proiecte Europene despre posibilitatea introducerii la finanțare, prin Programul Național de Redresare și Reziliență – Componenta Valul Renovării, a unui proiect prin care să anvelopăm termic blocurile de locuințe. Momentan încercăm să găsim soluții, pentru că până la semnarea contractului de finanțare, terenurile de sub blocurile de locuințe trebuie să fie intabulate pe primărie, ele fiind momentan ale statului român. Să vedem dacă vom și reuși să facem acest lucru rapid. Problema este că merge și foarte greu, pentru că nu avem asociație de proprietari și trebuie să primim acordul de la fiecare proprietar în parte, iar dacă unul nu-i de acord sau nu dăm de el ne pune în pericol întregul proiect.”, a explicat primarul stațiunii de pe Valea Cernei.

Miclău mai precizează că proiectele de eficientizare energetică nu presupun niciun efort financiar din partea locatarilor, iar o astfel de finanțare ar schimba complet aspectul blocurilor.

„Costurile pentru locatari nu există, din câte am înțeles, iar blocurile ar fi anvelopate și eficientizate energetic. Nu am discutat despre numărul blocurilor, dacă vor fi toate sau numai o parte introduse la finanțare, pentru că încă suntem la stadiu de discuții, neștiind sigur dacă vom reuși să intabulăm la timp terenurile de sub blocuri, un criteriu important.”, a concluzionat edilul.