Blocuri reabilitate pe bani europeni!

Consilierii locali au aprobat în şedinţă extraordinară un proiect care vizează sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe, proiect în valoare de 1,9 milioane lei.

Solicitările din partea asociaţiilor de locatari au fost numeroase, dar, deocamdată, numai anveloparea termică a blocurilor cu numerele 18, 19 şi 20 de pe Strada I.L. Caragiale se va face în cea mai mare parte din banii Uniunii Europene. Proiectul a fost aprobat în Consiliul Local şi s-au întocmit cererile de finanţare. Contribuţia locală ar ajunge la 857.816 lei, dintre care doar 157.718 lei ar însemna costuri neeligibile. Conform bugetului de proiect, în termen de doi ani, administraţia locală va recupera de la cele trei asociaţii de locatari aproape 430.000 de lei.Eu cred că zona centrală prezintă mare interes şi pentru reşiţeni, şi pentru turişti. Având această posibilitate, îndeplinind cerinţele solicitate în cadrul proiectului, sper să fie proiecte eligibile. În total au fost circa 60 de solicitări”, a declarat Mihai Stepanescu.

Bianca Bulgaru, șeful serviciului Proiecte Europene din cadrul Primăriei Reşiţa, a oferit mai multe detalii despre acest proiect: ,,Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor e ultimul domeniu de finanţare lansat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Se finanţează în proporţie de 60 la sută din partea Uniunii Europene reabilitarea nu doar a termofaţadei blocurilor, ci şi reabilitări complexe ale blocurilor construite între 1950-1990, minim parter plus trei etaje”.

Prin această reabilitare termică s-ar obţine o reducere de minimum 43 la sută a consumului de energie termică. De precizat că Uniunea Europeană nu acceptă decât finanţarea reabilitării blocurilor în integralitatea lor, nu doar a scărilor de bloc.