Bişniţarii reşiţeni, luaţi în vizor de poliţişti

În perioada 07-13.05.2012 poliţiştii desfăşoară o campanie de informare pentru prevenirea schimbului ilegal de valută, campanie desfăşurată în întregul municipiu.

Oamenii legii vor fi prezenţi timp de o săptămână în zonele din oraş cunoscute ca fiind cele în care se face schimb ilegal de valută: Complexul Comercial Nera, Hotelul Semenic, zona Ada şi zona Pieţei Gloria.

„E bine de ştiut că legea prevede sancţionarea cu amendă contravenţională în cuantum de până la 1.500 lei a celor care practică schimbul ilegal de valută, iar efectuarea acestui schimb în mod repetat constituie infracţiune de evaziune fiscală şi se pedepseşte cu închisoarea de până la 8 ani. De asemenea sumele de bani care au servit la săvârşirea contravenţiei se confiscă şi se valorifică conform legii”, a precizat Ancuţa Cărbunaru, purtător de cuvânt al IPJ Caraş-Severin.

De aceea, poliţiştii recomandă cetăţenilor să efectueze schimburile numai la unităţile bancare şi casele de schimb valutar autorizate. În acest fel nu devin părtaşi ai evaziunii fiscale şi elimină totodată riscul de a fi înşelaţi.

„E greu de crezut că persoanele care practică schimbul ilegal de valută sunt de bună credinţă. Oamenii trebuie să înţeleagă că pentru realizarea obiectivului de a obţine venituri uriaşe prin eludarea taxelor prevăzute de lege aceste persoane recurg cel mai adesea la înşelătorie, iar scenariile nu sunt deloc unele complexe sau complicate. Astfel, de cele mai multe ori aceste persoane abordează cetăţenii în preajma unităţilor bancare oferindu-le, într-un mod agitat, ca şi când e o ofertă de nerefuzat un curs valutar mult peste cel oficial, iar în această grabă şi agitaţie pe care o provoacă valutistul, cetăţeanul cade în capcană şi când este mult prea târziu realizează ce scump l-a costat oferta”, a mai spus Ancuţa Cărbunaru.