Birocrația pentru noul spital din Lugoj, tratată cu optimism!

semnare proiect

Reaua intenție a posibililor ofertanți este grija Primăriei Lugoj în ceea ce privește construcția noului spital. Documentația necesară nu va ridica probleme în implementarea proiectului.

În cadrul unei ceremonii desfășurate la Timișoara, ministrul Sănătății a semnat contractele de finanțare pentru Institutul Regional de Oncologie Timișoara și pentru Spitalul Municipal Lugoj. Contractele, în valoare de 197 de milioane de euro, respectiv 151 de milioane de euro, sunt finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

La ceremonie a luat parte conducerea administrativă a municipiului Lugoj, dar și cea a Spitalului Municipal „Dr. Teodor Andrei”.

„Un vis împlinit! Comunitatea lugojeană a îndrăznit să aplice în vederea unei astfel de finanțări, am avut noroc de două echipe extraordinare, la Primărie și în cadrul spitalului, am avut foarte buni colaboratori și am avut norocul să beneficiem de sprijinul unor instituții ale statului concentrate pe realizarea acestor investiții, și nu pe chestiuni de natură politică. Am avut puterea să rezistăm tuturor presiunilor, să ne vedem de drum și să muncim cu tenacitate. Azi am semnat contractul cu finanțarea. Urmează cel mai greu lucru: implementarea proiectului. Suntem încrezători că totul va fi în regulă la sfârșit și lugojenii vor avea parte de cel mai bun și cel mai frumos spital pentru îngrijirea lor”, a declarat inițiatorul proiectului, Claudiu Buciu, cel care a crezut din primul moment în reușita acestui demers aparent fără mari șanse pentru un oraș relativ mic, așa cum observa la un moment dat și ministrul Alexandru Rafila.

Atunci când îți faci temele cum trebuie, rezultatele vin!

„Azi demersurile noastre au fost încununate de succes. Lugojul are o șansă istorică și trebuie să ducem la bun sfârșit acest proiect, astfel încât în 2026 municipiul nostru să beneficieze de un spital nou, ultraperformant, modern. Subliniez că cererea de finanțare a fost depusă exclusiv de echipa formată din membrii cabinetului primarului și bucuria noastră e cu atât mai mare, cu cât simțim că atunci când îți faci temele cum trebuie, rezultatele vin. E un lucru extraordinar și un sentiment unic. Datoria noastră pentru care am fost aleși s-a înfăptuit. Mulțumim Ministerului Sănătății și tuturor instituțiilor avizatoare care ne-au ajutat, pentru că termenele de încadrare au fost foarte scurte”, a declarat primarul interimar Bogdan Ștefan Blidariu, cel care a semnat importantul document de finanțare, alături de ministrul Rafila. Primarul Blidariu a adăugat că este greu de imaginat, în acest moment, impactul de viitor pe care îl va avea acest amplu proiect asupra dezvoltării ulterioare a urbei noastre.

1000x100 casa brutarului
expres banat 1000x100 (2)

„După cum ați observat, toți cei care azi au vorbit desprea cealaltă investiție, IROT – Institutul Regional de Oncologie de la Timișoara, au spus că au fost ajutați de multe instituții, adică de Prefectură, de Consiliul Județean, de DSP, de Minister. Și noi am avut un sprijin, dar marea parte a muncii am făcut-o noi. Merităm această investiție și avem capacitatea să o ducem la bun sfârșit! Sigur, e aproape ceva incredibil pentru Lugoj, dar în acest fel răsplătim încrederea pe care lugojenii ne-au acordat-o la alegerile din 2020”, adaugă la rândul lui Claudiu Buciu, inițiatorul proiectului.

S-a pus ștampila, vine licitația, apoi poate începe lucrul!

El a precizat și etapele viitoare care vor fi urmate. „De mâine, vom lansa licitația pentru proiectare și execuție. Proiectarea, până acum, a ajuns la un nivel foarte avansat, dar licitațiile în acest domeniu se fac astfel: proiectare plus execuție, urmând ca la sfârșitul anului să lansăm licitația pentru dotarea spitalului. Sperăm ca licitațiile să nu dureze mai mult de nouă luni și să începem lucrările chiar de anul acesta”, ne-a declarat Claudiu Buciu, care a spus că adminsutrația lugojeană nu se teme de birocrație, ci de reaua credință a unor potențiali ofertanți, care ar putea să împiedice desfășurarea licitației din tot fel de motive, „exclusiv cele corecte”.

„Vom face în așa fel încât să nu se întâmple asta, pentru că vom construi criteriile de atribuire astfel încât să asigurăm cea mai permisivă competiție, dar care să ne asigure că vom alege cel mai bun antreprenor.”, a punctat la final Buciu.

În cadrul aceleiași ceremonii, a avut loc parafarea acordului de finanțare pentru construcția de secții de obstetrică și ginecologie, neonatologie, chirurgie pediatrică și pediatrie, la Arad.