Biletele de tren se scumpesc din septembrie!

Cărăşenii care au în plan să călătorească din toamnă cu trenul trebuie să se intereseze, cu atenţie, de preţul biletelor. Asta, pentru că CFR Călători a majorat preţul acestora cu până la 10%.

Preţurile biletelor de tren vor creşte, diferenţiat, pe zone kilometrice, începând din 1 septembrie 2013, cu până la 10%. Măsura a fost aprobată prin ordin al conducerii Ministerului Transporturilor, luând în calcul evoluţia inflaţiei şi majorarea din ultimii doi ani a unor costuri ale CFR Călători. Astfel, în cazul unui tren Regio, preţul unui bilet la clasa a II-a, pentru 51-60 de km, ar putea creşte de la 7,30 lei, cât este în prezent, la 7,50 lei, în timp ce pentru un tren Inter Regio, pe aceeaşi rută, preţul unui bilet se va majora de la 14,10 lei, la 14,50 lei. Pentru 301-350 de km, preţul unui bilet de tren la clasa a II-a va creşte de la 34,70 lei la 42 lei, iar în cazul unui tren Inter Regio, pe aceeaşi rută, preţul unui bilet va creşte de la 67,30 lei la 71,50 lei. Tariful de rezervare a locului va creşte de la 3,3 lei în prezent la 4 lei. Tariful pentru secţia Anina – Oraviţa va fi de 10 lei.

,,Ţinta de majorare maximă este de 10%, exceptând tarifele pentru trenurile Regio care, începând cu zona de 400 km, au fost apropiate de tarifele la IR. Considerăm că până la data majorării indicele inflaţiei pentru perioada august 2011-august 2013 va ajunge la această valoare, ţinând cont de creşterea preţurilor la materii prime, combustibili şi energie“, explică reprezentanţii companiei.

Potrivit acestora, la trenurile Regio peste zona de 500 km s-au adăugat sume fixe de 20 lei/zonă km la clasa I şi 12 lei/zonă km la clasa a II-a, deoarece peste această distanţă nu există trenuri directe, iar tarifele acestor zone sunt folosite la calcule pentru alte oferte şi facilităţi.