Bilanțul celor trei luni de epidemie dat de DSP Timiș: rata îmbolnăvirilor a scăzut de la roșu la verde progresiv

Evoluția situației epidemiologice din județul Timiș comunicată de DSP arată o scădere semnificativă a numărului de îmbolnăviri, de la data de 10 aprilie, când județul era sub cod roșu, până în prezent, când rata îmbolnăvirilor este sub 5 procente. ​Cum arată cifrele?

După trei luni, reprezentanții DSP au transmis un bilanț al situației la nivelul județului Timiș. Din cifrele transmise, cei de la DSP Timiș au asigurat triajul epidemiologic unui număr de aproximativ 75.000 de persoane în punctele de trecere de frontieră: Jimbolia, Cenad, Moravița, Aeroport Timișoara și în stația CFR Timișoara Nord. 508 anchete epidemiologice au fost desfășurate de către specialiștii DSP și au fost stabiliți aproximativ 1.800 de contacți direcți. Pentru testarea COVID-19 s-a prelevat exudat faringian și nazal la adresa contacților persoanelor declarate pozitiv din anchetele epidemiologice, de la personalul de îngrijire din centrele rezidențiale și de la persoanele aflate în carantină la începutul pandemiei. Cei de la DSP spun că au fost depistate și monitorizate 6 focare de coronavirus. 60 de apeluri pe zi au fost înregistrate de către serviciul de consultanță telefonică în contextul epidemiologic.

Pentru pacienții noncovid care aveau prioritate de testare întrucât sunt pacienți cu probleme oncologice, pacienți dializați, cu boli rare sau alte categorii de risc, a fost dispusă procedura de testare în siguranță. La fel s-a procedat și pentru situațiile de boli transmisibile sau infecțioase. În plus, se desfășoară în continuare acțiunea de monitorizare a persoanelor carantinate și se completează baza națională de date, prin serviciul STS – activitate în care sunt voluntari studenți din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Au fost eliberate peste 1.600 de avize epidemiologice, atât persoanelor izolate, cât și celor carantinate.

„Le mulțumim cu respect colaboratorilor și colegilor din toate instituțiile partenere, fără de care toate situațiile complexe din aceste trei luni ar fi fost mult mai greu de traversat, chiar imposibil. Punctăm la acest bilanț de etapă principalele categorii de acțiuni desfășurate de cei peste 70 de specialiști ai DSP Timiș, în cooperare cu celelalte instituții din județ”, au transmis cei de la DSP Timiș.