Big Brother pe străzile Lugojului! Sute de camere video instalate în oraș și la instituțiile publice

Străzile municipiului Lugoj sunt împânzite în aceste zile de camere de supraveghere video, care vor fi legate la un centru de comandă situat în clădirea Poliției, unde vor avea acces atât reprezentanții poliției naționale, cât și locale.

Lucrarea a fost adjudecată de o firmă din Câmpina, la prețul de 360.000 de lei. Camerele vor fi, cred reprezentanții administrației, de un real folos pentru monitorizarea traficului rutier, pentru a surprinde accidente sau diferite infracțiuni. În total, pe străzi, în intersecții și la intrările în cartiere vor fi instalate peste 50 de camere video, care se adaugă altor 40 de camere care au fost instalate și funcționează la Stadionul Municipal și Sala Sporturilor „Lavinia Miloșovici”. Investiția de 35.000 de euro cuprinde și 5 km de cabluri. La ora actuală, monitorizarea video e obligatorie la instituțiile publice. Printre cele care au luat în serios necesitatea implementării sistemului se numără și Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” din Lugoj, unde vor fi achiziționate 89 de camere video.

„Sistemul de monitorizare e aproape gata. Instalarea e absolut necesară, conform noii legi care reglementează paza și supravegherea video, mai ales că avem sistem pavilionar. Am primit, de altfel, un avertisment că la casierie nu avem buton de panică și nici cameră de monitorizare a seifului. A existat chiar anul acesta un caz cu un cabinet stomatologic, unde s-a dat o spargere, iar Poliția a amendat cabinetul pentru lipsa sistemului de monitorizare video. Trebuie să monitorizez și eu situația din curte, din parcare și din secții, pentru că lumea s-a plâns de tot felul de furturi, au dispărut portofele, telefoane mobile etc. A dispărut și o măsuță pe care o aveam în holul sălilor amenajate pentru donare de sânge. Nu îmi dau seama cui i-ar trebui așa ceva, dar s-a întâmplat”, spune directorul Spitalului Municipal, dr. Erwin Floroni.

Sisteme de supraveghere video au fost instalate și în împrejurimile Lugojului. La Darova, monitorizarea video s-a făcut la începutul anului trecut, iar la Găvojdia, camerele s-au introdus în decembrie 2018.