Berzasca Balkan Fest 2021 – între un eveniment de anvergură şi kitsch

De modul în care se va prezenta situația în privința numărului infectărilor cu noul coronavirus în această vară, precum și de modul în care vor fi identificate sursele de finanțare (sponsori, ONG-uri) depinde dacă organizarea celui mai reprezentativ festival de muzică balcanică din Clisura Dunării va putea bifa cea de-a doua ediție sau aceasta va fi amânată.

Chiar dacă prima ediție a Balkan Fest Berzeasca (2019) a cunoscut un real succes, pe scena comunității din Clisură fiind prezente personalități marcante, atât ale muzicii sârbești, cât și ale muzicii românești, artiști care au evoluat în fața unui număr covârșitor de spectatori, actualmente contextul pandemic pune din nou la grea încercare inițiatorii fastuoasei acțiuni.

În legătură cu posibilitatea organizării (sau nu) a grandiosului moment muzical, edilul Petru Nicolae Furdui a ținut să facă următoarele precizări:

„Dacă cei care conduc astăzi ostilitățile ne vor da undă verde vizavi de organizarea evenimentelor, cu siguranță, le vom organiza. Este foarte important ca acest proiect muzical să fie de anvergură, întrucât dacă se va putea organiza cu un număr limitat de persoane, automat acesta nu va mai fi interesant și va ieși un kitsch. Ca să poți menține ștacheta ridicată, nu poți să vii cu interpreți și artiști inferiori ediției anterioare, ori asta înseamnă costuri, costuri care trebuie acoperite. Așadar, dacă noi vom avea o participare mică, întrebarea firească care se pune este următoarea: «Cine va suporta costurile?»”.

Cum în cadrul primei ediții a festivalului balcanic, sursele de finanțare s-au rezumat la bugetul local al UAT-ului (în mică parte) și la sponsorizări, edilul-șef speră să reușească cumva să poată conta din nou pe sumele provenite din zona privată, mai ales că unitatea administrativ-teritorială pe care o păstorește este pe punctul de a fi declarată stațiune turistică de interes local.

„Îmi doresc să organizez Balkan Festul, eveniment pe care l-am suportat din bugetul local, dar, în mare parte, cu ajutorul sponsorilor. Ei bine, dacă nu vor putea să vină mulți oameni, nici sponsori nu vor fi și atunci probabil că nu vor putea fi acoperite costurile organizării evenimentului. Cu toate acestea, nu e cazul să disperăm, fiind poate prea devreme să ne pronunțăm în acest sens. Așteptăm să vedem ce se va întâmpla cu bugetul și să identificăm sursele de finanțare pentru că, într-o zonă turistică, în care ai putea să desfășori activități pe segmentul serviciilor, oricând pot apărea oportunități care să împingă acest eveniment la materializare. Mă bazez, în perioada următoare, foarte mult pe zona privată. Privatul, dacă vine, devine contribuitor la bugetul local. Dacă și contribuie și face lucrurile în mod legal, încep să vină bani la buget. Câștigul ar fi la dublu: o dată, vorbim despre locuri de muncă, iar pe de altă parte – despre impozitul pe venit și TVA-ul în sine. În aceste condiții, nu doar festivalul de muzică balcanică ar putea avea continuitate, ci ar putea fi implementată orice idee de acum încolo.”, a adăugat șeful administrației publice locale din Berzasca, Petru Nicolae Furdui.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/