În urma interpelării pentru care l-au ironizat liberalii, de salvare a postului de Televiziune Antena 3, deputatul reșițean și-a amintit că trebuie, de fapt, să reprezinte interesele locuitorilor din municipiu.
Prin urmare, acesta a avut o nouă interpelare în Parlamentul României, dar de această dată pentru unul dintre subiectele dureroase pentru reșițeni: fabrica SC ARSENAL SA, care este la un pas de insolvență. De altfel, pe linie politică, s-au mai luat măsuri pentru salvarea societății comerciale, dar nu suficiente. Prin urmare, interpelarea parlamentarului a vizat doi miniștri.
„În urma discuţiilor cu directorul S.C. ARSENAL S.A. Reşiţa, domnul Marcu Ionel, uzină aflată sub tutela companiei ROMAR, deputatul Ioan Benga, secretarul Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, a interpelat ieri, 22.02.2016, din nou, în Parlamentul României pe ministrul Mihnea Motoc de la Ministerul Apărării şi pe ministrul Costin Grigore Borc de la Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri în legătură cu soarta uzinei reşiţene”, se arată în informarea transmisă de la biroul parlamentarului în urmă cu puțin timp.
Ioan Benga le-a cerut celor doi să elimine riscul de intrare în insolvență al societății, să o scutească de la plata impozitului şi a taxelor locale pentru capacităţile cuprinse în inventarul S.P.A. și să suporte capacităţile pentru apărare de la buget. În plus, aceeași soartă să o aibă și cheltuielile fixe aferente de gradul de neutralizare a capacităţilor de producţie pentru apărare, prevăzute a fi în funcţiune prin plan de mobilizare aprobat de CSAT şi care nu au încărcare la pace.
Cel mai important punct solicitat însă se referă la semnarea unor contracte de mentenanţă concomitent cu vânzarea activelor excedentare.
Reamintim că pentru salvarea Arsenal, un prim pas, dar insuficient, s-a făcut în mai 2014 în urma aprobării unei Ordonanțe de Guvern, sub tutela penalului Ponta.
„În actualul context regional geopolitic se impune întărirea capacității de apărare a României prin luarea unor măsuri urgente de redresare economico-financiară a operatorilor economici de interes strategic, astfel încât forțele naționale de apărare și securitate să poată fi pregătite pentru protejarea intereselor esențiale și siguranței statului român, precum și pentru a-și onora obligațiile asumate în calitate de stat membru NATO”, se arata în Ordonanța aprobată atunci de mai marii de la centru. Potrivit aceluiași document, Arsenal Reșița figurează pe lista celor 15 societăți de interes strategic pentru țară. În trecut, în orașul de pe Bârzava se produceau diverse tipuri de tunuri și obuziere.
Totodată, reamintim că liderii PSD din Caraș-Severin au promis în repetate rânduri că la Reșița se va relua activitatea fabricii și că astfel vor crea câteva sute de locuri de muncă.