Belgienii pedalează pentru bătrânii singuri din România

Trei cicliști belgieni vor străbate mai mult de 800 km până în 19 iunie pentru a promova necesitatea serviciilor de îngrijire la domiciliu în România și pentru a colecta fondurile necesare furnizării acestor servicii în comunități rurale din țara noastră.

Proiectul „Comunități Rurale Active în Furnizarea și Monitorizarea Serviciilor de Îngrijiri la Domiciliu – Creșterea accesului la servicii medico-sociale la domiciliu a bătrânilor din 5 comunități rurale” se desfășoară până în octombrie 2017 și este co-finanțat printr-un grant de 74.050 CHF din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

„Proiectul se desfășoară la nivel național, respectiv în 5 comunități rurale din tot atâtea regiuni ale României: Nord – Est (Moldovița, jud. Suceava), Vest (Armeniș, jud. Caraș-Severin), Nord – Vest (Batăr, jud. Bihor), Sud – Est (Dumitrești, jud. Vrancea), Centru (Bunești, jud. Brașov). Are o importantă componentă de influențare a politicilor publice în acest domeniu, creșterea informării decidenților politici asupra soluțiilor cost eficace de a oferi servicii de calitate vârstnicilor”, ne-a precizat unul dintre coordonatorii de proiect, Ioan Suru din Slatina Timiș.

 

Cicliștii urmăresc strângerea de fonduri atât din Belgia, cât și din România, dar și oriunde în lume unde există copii ai bătrânilor singuri din România.

Cei trei temerari au plecat din Timișoara în 9 iunie, au parcurs până în prezent aproape 400 de km prin Lipova – Tinca – Vărădia de Mureș și Slatina Timiș – Armeniș, unde au ajuns în 12 iunie. Astăzi au început pedalarea spre Prigor (135 de km), iar mâine vor continua spre Târgu Jiu (154 km), Obârșia Lotrului (95 km), Alba Iulia (101km) și revin la Timișoara în 19 iunie.

„În toate locațiile vor avea conferințe în cadrul comunităților locale pentru strângere de fonduri, fiind preconizați a se colecta peste 17.000 de euro, până în acest moment fiind deja strânși peste 6.000 de euro. Banii vor fi împărțiți în mod egal comunităților care fac parte din proiect, printre care și Armeniș și Slatina Timiș”, ne-a mai precizat Ioan Suru din partea comunității din Slatina Timiș, cel care îi însoțește cu mașina pe cei tei cicliști.