Bătrânul de 526 de ani din Rezervația Naturală Izvoarele Nerei, una dintre cele mai mari păduri virgine din Europa!

izvoarele nerei

Rezervația UNESCO din Banat, situată în Parcul Național Semenic, are arbori de peste 400 de ani!

Rezervația Naturală Izvoarele Nerei e minunea ascunsă din Munții Banatului, e locul în care până și hoții de lemne lasă drujbele jos intimidați de măreția arborilor seculari. Aventura în mijlocul uneia dintre cele mai mari păduri virgine din Europa presupune respectarea unor reguli stricte, așa că nici să nu vă gândiți că puteți încinge grătarul sau abandona PET-uri de plastic. Rezervația se întinde pe o suprafață de 5028 de hectare și este ca o comoară naturală bine păzită, datorită statutului său de protecție strictă, după cum scriu colegii de la Ghidul Banatului:

În 1973, a început povestea acestei rezervații ca o „rezervație forestieră”, și ulterior, în 2000, a primit titlul de „rezervație naturală”. Ceea ce face această pădure atât de specială este că a rămas aproape neschimbată de-a lungul timpului. Aici, puteți găsi păduri de fag sălbatice, în care arborii sunt gigantici, cu trunchiuri uriașe (de la 600 la 1200 de metri cubi pe hectar) și baze masive (de la 52 la 54 de metri pătrați pe hectar). Acești arbori impresionanți au diametre care depășesc 1,3 metri, înălțimi de peste 50 de metri și sunt mai bătrâni de 400 de ani. O parte din lemnul lor a murit și rămâne în pădure, contribuind la ecosistem.

izvoarele nerei rezervatie

Bâtrânul care străjuiește rezervația are 526 de ani

Subarboretul (arborii mici de sub arborii mari) este puțin reprezentat, la fel și vegetația ierboasă. Cu toate acestea, pădurea se regenerează natural, aderând la legile naturii.

Începând cu anul 2017, Izvoarele Nerei a primit un titlu de onoare de la UNESCO – a fost declarată „Făgete primare din Carpați și din alte regiuni ale Europei”. Acesta este un mod de a spune că această pădure este unul dintre cele mai vechi și cele mai importante locuri din Europa pentru protecția mediului. În total, acest loc special cuprinde o suprafață de aproximativ 4677,7 hectare și o zonă de protecție de 2496 hectare.

izvoarele nerei2

Această recunoaștere UNESCO arată că Izvoarele Nerei este un adevărat tezaur de natură. Aici, ecosistemele au rămas aproape la fel de la ultima perioadă glaciară. Arborii bătrâni se înmulțesc, iar studiile au identificat numeroși arbori cu vârste de peste 400 de ani. În 2017, a fost identificat de către specialiști chiar un arbore de 526 de ani! Așadar, acest loc este cu adevărat special și trebuie protejat.

Rezervația Naturală Izvoarele Nerei este un loc unic în Europa, un refugiu pentru natură și un loc pe care ar trebui să îl protejăm cu grijă pentru viitorul nostru și al generațiilor viitoare.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/