Bătrânii de la azilul din Anina, lăsaţi fără lemne de foc! Primarul Românu acuză Garda Forestieră Timişoara!

Camioanele cu lemne trimise săptămâna aceasta de Primăria Anina la Căminul pentru Persoane Vârstnice din localitate au fost confiscate de Garda Forestieră Timişoara! Revoltat, primarul Gheorghe Românu întreabă dacă Garda îşi face treaba cu acelaşi zel şi în cazul furturilor masive şi a defrişărilor ilegale de pe DJ 582C şi DJ 582F, „care oricum se fac cu ştiinţa autorităţilor competente în domeniu“!   

S-a întâmplat două zile la rând. În prima zi, 12 noiembrie 2018, după cum ne informează primarul Gheorghe Românu, cei de la Garda Forestieră au urmărit camionul primăriei în care se aflau 2,8 mc de lemne de foc, cu diametre de până la 15 cm, fără valoare, conform procesului-verbal întocmit, şi l-au întors de la poarta Căminului pentru Persoane Vârstnice Anina. „L-au direcţionat la Depozitul de Lemne Anina şi au confiscat lemnele, lăsând astfel bătrânii în frig. Lemnele, de fapt nişte crăci rămase în urma exploatării unui parchet din pădurea proprietate a Primăriei Anina, închis la această dată, au fost adunate de către angajaţii primăriei şi erau destinate Căminului pentru Persoane Vârstnice din Anina. Fiind parchetul închis, nu a mai fost nimeni care să emită documente de provenienţă şi transport“, detaliază primarul oraşului.

Pentru ca bătrânii de la azil să nu rămână fără căldură, ziua următoare, în 13 noiembrie, după cum explică edilul, angajaţii Primăriei Anina au adunat de pe păşunile primăriei lemn de esenţă moale (tei, carpen, jugastru), cu dimensiuni de până la 10 cm. S-a făcut de fapt curăţare de păşuni, conform prevederilor din amenajamentul pastoral aprobat. Însă, surpriză! Din nou, Garda Forestieră a urmărit maşina, zice Gheorghe Românu, şi a întors-o de la poarta Căminului pentru Persoane Vârstnice Anina, confiscând întreaga cantitate de 2,98 mc lemne, în valoare de 319,98 lei.

„Prin acţiunea angajaţilor Primăriei Anina nu s-a realizat nici un prejudiciu, nu au rezultat nici un fel de cioate, toate acele lemne fiind adunate de pe proprietăţile Primăriei Anina (din pădure după exploatare şi de pe păşuni pentru curăţare), fiind astfel făcută o ecologizare a acelor terenuri. Lemnele adunate au fost destinate Căminului pentru Persoane Vârstnice, care este al Guvernului, baneficiarii fiind nişte bătrâni necăjiţi care stau în frig“, subliniază edilul-şef al oraşului Anina.

Urmare a acţiunii Gărzii Forestiere Timişoara, şoferului i-au fost aplicate două amenzi, de 5.000 lei şi de 7.000 lei, iar camionul primăriei a fost confiscat.

Pentru că nu vrea să rămână dator Gărzii Forestiere, conducerea Primăriei Anina pune o întrebare deloc inofensivă: „Ne întrebăm dacă Garda Forestieră Timişoara îşi face treaba cu acelaşi zel şi în cazul furturilor masive şi a defrişărilor ilegale din Parcurile Naţionale, respectiv cele de pe DJ 582C şi DJ 582F, care oricum se fac cu ştiinţa autorităţilor competente în domeniu“.