Bătălia pentru Lugoj! 11 pretendenți la Primărie, unii cu șanse, alții doar naivi și cu speranțe

Formațiunile politice, cu organizații în Lugoj, și-au depus listele candidaților pentru funcțiile de primar și consilieri locali, la alegerile programate în ziua de 27 septembrie. Pentru funcția de primar sunt 11 pretendenți, 10 nominalizați de partide și un independent. La Consiliul Local au liste aceleași formațiuni, însă numărul candidaților independenți a crescut la cinci.

Pentru funcțiile de primar și consilieri locali au intrat în luptă PNL, PSD, USR, Pro România, PPU, UDMR, PMP, ALDE, Partidul Republican și Partidul Alternativa Dreaptă. Liberalii sunt reprezentanți pentru câștigarea funcției de edil-șef de către Claudiu Alexandru Buciu, social-democrații de către Francisc Constantin Boldea, USR se prezintă pentru cel mai râvnit post din oraș cu Daniela Paleu Țepeș. Tot o doamnă candidează și pentru mai puțin cunoscuta Alternativa Dreaptă, prin Gabriela Mihaela Hlușcu. PPU (Partidul Puterii Umaniste) îl are în prim plan pe colonelul Ion Teca, fostul comandant al Garnizoanei Lugoj, UDMR are candidat pe fostul viceprimar Iosif Poszar, PMP vine cu Liviu Brândușoni, partidul ProRomânia îl propune pe Florin Nistor Dumitru, șeful Poliției Locale Lugoj, ALDE, pe Adrian Ioan Ștef, iar Republicanii, pe Rodica Cimponeriu, fost secretar al municipiului, timp de 7 ani. Există și un independent care vrea să câștige Primăria, depunându-și actele la Biroul Electoral de Circumscripție Nr. 2 Lugoj. Este vorba de economistul Virgil Octavian Voinea, în vârstă de 42 ani, un întreprinzător privat din municipiu. În paralel, acesta și-a depus candidatura și pentru un loc în Consiliul Local. Tot pentru un loc în forul decizional lugojean și-au depus candidatura, ca independenți, și inginerul Dan Eugen Haica, profesorul Andrei Caius Neamțu, profesorul inginer Ioan Haneș, care a renunțat să mai reprezinte ALDE la aceste alegeri locale, partid pe lista căruia a fost ales în Consiliul Local în 2016, dar și juristul Tiberiu Petru Stepan.

Echipă puternică

PNL, cea mai bine cotată formaţiune politică din Lugoj, conform rezultatelor de la ultimele două tururi de scrutin, are o listă de consilieri ce conţine câteva nume noi pentru administraţia locală. „Echipa PNL Lugoj şi-a depus candidaturile pentru Primărie şi Consiliul Local. Ne dorim un Lugoj în care normalitatea să fie regulă, în care şcolile să ofere copiilor noștri cea mai bună pregătire, în care spitalul să fie o instituţie căreia să i ne adresăm cu toată încrederea, în care Primăria să fie partenerul cetăţeanului, în care să redevenim o comunitate unită, care să construiască împreună Lugojul copiilor noștri. Trebuie să stopăm, cu orice preţ, plecarea tinerilor noştri din oraş, iar pentru asta, Lugojul trebuie să fie un oraş în care să ne fie drag să trăim.”, a declarat Claudiu Buciu, candidatul la fotoliul de primar al Lugojului.

Pentru Consiliul Local Lugoj, lista PNL este deschisă de Claudiu Alexandru Buciu, urmat, în ordine, de: Bogdan Ștefan Blidariu (jurist, economist), Cristian Dorinel Cornean (economist), Mihai Cornel Anghel (economist), Ionel Dănuț Cliciovan (medic), Diana Maria Szucs (medic), Mihai Agache (inginer), Sorin Ciprian Jivulescu (lucrător comercial), Adrian Doru Serendan (inginer), Nicoleta Mîrșevină (jurist), Ioan Câmpean (economist), Flavia Lorena Cut Lupulescu (economist), Daniel Adelin Dumitra (inginer), Costel Nicușor Vieru (tehnician turism), Dragoș Sebastian Ivan (inginer), Cosmin Daniel David (economist), Romeo Iliași (inginer), Paul Bernard Gașpar (economist), Vasile Sorin Hoholea (student), Gheorghe Alin Chiorean (inginer), Dorina Marcela Carmen Balint (profesor), Cristian Ionuț Stancu (inginer), Claudiu Fedeleș (economist) şi Claudiu Ionuț Siniteanu (jurist).

Și Pro România are o listă în care se regăsesc foarte mulți tineri, o parte dintre ei fiind medici, farmaciști, ingineri sau administratori de firme. „Trebuie să fim conștienți de faptul că am luat Lugojul cu împrumut de la copiii noștri și că s-a dovedit că generațiile de până acum nu prea au știut ce să facă el. Pro România s-a hotărât să redea Lugojul tinerilor capabili, tinerilor cu școală, tinerilor care vor să se întoarcă s-au să rămână în oraș și suntem singurul partid care a făcut acest lucru.”, a spus candidatul la funcţia de primar Florin Dumitru și primul pe lista de consilieri depusă de ProRomânia.

Bătrânii, tot la putere în PSD

În schimb, la PSD nu s-a schimbat mare lucru, reprezentanții acestuia demonstrând încă o dată că nu au învăţat nimic din cele două eşecuri majore suferite la ultimele două alegeri. Atunci, PSD Lugoj a pierdut lamentabil, fiind abia al treilea partid în opţiunile lugojenilor, ceea ce ar fi dus la o reformare a organizaţiei în orice partid normal şi care vrea să câştige pe viitor. Ce s-a întâmplat însă la PSD? Absolut nimic, au rămas încorsetaţi în acelaşi sistem care garantează eşecul şi se prezintă la alegeri cu cea mai slabă listă de consilieri care putea fi propusă de partidul care a condus în Lugojul ultimii 12 ani. O nouă confirmare că aceştia nu au fost în stare nici măcar să îşi formeze o echipă de viitor. În loc să promoveze tinerii care ar avea de spus ceva în politică şi care au câştigat experienţă în administraţie, cum ar fi Cristian Galescu, Marius Baboniu, la care se pot adăuga alţi membri de calitate, cum ar fi profesorii Aurelian Sima sau chiar Sebastian Gheorghiţă, plus alţii, social-democraţii merg pe aceleaşi nume tocite, care cred că mai pot oferi ceva electoratului.

După ce în ultimii ani aproape nu şi-au vorbit deloc, neexistând nici măcar o minimă colaborare, pe principiul că „până treci puntea te faci frate şi cu dracul”, Boldea şi Bădina s-au aşezat în fruntea listei de consilieri, completată cu mereu „pozitivul” Crăciunescu, care niciodată nu a avut nimic de zis. Un lucru este cert! lista de consilieri este creaţia 100% a primarului Francisc Boldea, cu câteva nume impuse din afară, de aşa-zisa societate civilă, extrem de agresivă cu opoziţia şi mereu serviabilă actualului primar. Aşadar, PSD Lugoj se va prezenta la Consiliul Local, la alegeri, în următoarea ordine: Francisc Constantin Boldea, Nicu Bădina, Iosif Crăciunescu, Cristian Galescu, Florin Popescu, Gerlinde Opriș, Ionuț Dumitriu, Decebal Musceac, Cristina Gîrbovan, Marius Baboniu, Robert Papp, Ioan Barboni, Gheorghe Ban, Cristian Indricău, Vasile Eftinoiu, Marcel Drăgan, Alin Cimponeriu, Doris Bondoc, Larisa Novac, Ioan Valcan, Ioan Ionescu, Maria Rogobete, Marius Potcoavă și Gheorghe Căprariu.

Deşi optimişti, la cât este de slabă lista de consilieri, coroborată cu rezultatele de la alegerile trecute, este greu de crezut că PSD Lugoj va avea mai mult de patru consilieri în viitorul mandat. Mulți spun că inclusiv reînființatul Partid Republican, care are filială și la Lugoj, prezintă o listă mai interesantă decât cea a social-democraților, avându-i în prim plan pe avocata Rodica Cimponeriu, pe regizorul Andrei Hazi Barbu, nepotul marelui Filaret Barbu, sau pe profesorul Tiberiu Cismadia, fost campion la gimnastică. „Sunt foarte mândră de oamenii din echipă și consider candidații noștri ca fiind cei mai buni pentru Consiliul Local. Nu avem niciun bugetar, ci doar persoane care investesc în acest oraș. Încercăm să câștigăm prin puterea exemplului.”, ne-a declarat Rodica Cimponeriu.

Șapte pentru Făget

La Făget, față de alegerile trecute, numărul de candidați este mai mare, iar profesiile acestora sunt mult mai diverse decât în urmă cu patru ani, când bătălia s-a dat doar între profesori. Acum, pe liste regăsim și un medic, un economist, un fost polițist, dar și o infirmieră și un șofer. Actualul primar, Marcel Avram, vrea să mai obțină un mandat pentru partidul pe care-l reprezintă – PNL. În lupta pentru șefia orașului s-au mai înscris profesorul Victor Birău, directorul Liceului Teoretic „Traian Vuia”, de la PSD, Dorin Puiu Frîncu, fost polițist, acum în pensie, de la USR, Romina Valentina Timofte, infirmieră, reprezentanta ALDE, Dorel Costeant, conducător auto, de la PRM, Lenuța Istudor, economist, din partea Pro România și Dan Paul Bașiu, medic stomatolog, de la PMP. Toate aceste formațiuni au depus liste și pentru Consiliul Local, lor alăturându-se și PPU, partid care nu are candidat pentru funcţia de primar.