Bătălia pentru fondurile PNRR continuă! Primăria Lugoj mai vrea 4,5 milioane de euro

centru lugoj (2)

Cea mai recentă ședință extraordinară a consilierilor locali din Lugoj s-a axat pe aprobarea unor proiecte de eficientizare energetică a mai multor clădiri publice din oraș.

Tot prin programul de finanțare Planul Național de Redresare și Reziliență, componenta 10 – Fondul local, au fost votate în unanimitate următoarele proiecte: reactualizarea și transpunerea în format digital a Planului de mobilitate durabilă a municipiului Lugoj, în valoare totală de 322.190,72 lei și achiziția de noi mijloace de transport public: trei autobuze electrice de 12 m, trei stații de încărcare lente și una de încărcare rapidă, în valoare totală de 10.027.295,49 lei, dintre care 9.683.295, 49 lei sunt cheltuieli neeligibile (împreună cu UAT Coștei).

Au mai fost aprobate: elaborarea și transpunerea în format digital a Planului de Urbanism General (PUG), în cuantum de 919.708,04 lei, elaborarea și transpunerea în format GIS a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) Poligon – Conexiune autostradă – strada Timișoarei (456.925,01 lei), elaborarea și transpunerea în format GIS a PUZ Protecție monumente istorice – zona centrală (456.925,01 lei) și elaborarea și transpunerea în format GIS a PUZ-ului „Întregire inel circulație II – coridor integrat de mobilitate urbană durabilă Crișan – Panait Cerna – Aleea Țesătorilor” (456.925,01 lei).

„Fonduri pentru eficientizarea energetică mai vin, pentru că măsura asta s-a deschis pentru o alocare de 28 de milioane de euro, plus trei milioane, pentru altfel de eficientizări, la clădirile care necesită și consolidări. Noi ne-am pregătit cu documentația pentru partea inițială, banii fiind alocați pentru tot județul. Au fost doar trei beneficiari, Primăria municipiului Lugoj, Primăria municipiului Timișoara și Consiliul Județean Timiș. Cum Primăria Timișoara a depus documentația pentru doar două clădiri, au rămas bani nealocați, care riscau să se piardă. Riscăm să se închidă sesiunea de alocare cu minus de alocare. Următoarea sesiune se va relua abia în septembrie, așa că vom depune acum, până la sfârșitul lui mai, cât mai multe proiecte. Mai sunt câteva milioane de euro disponibili și vom mai depune pentru alte obiective care nu au intrat astăzi pe ordinea de zi, cum ar fi Muzeul, care este intabulat, dar nu avem încă expertiza tehnică, sălile de sport și ar mai fi în discuție Grădinița Germană, dar acolo există o problemă juridică, de coproprietate cu Consiliul Județean”, a punctat primarul Claudiu Buciu.

E posibil ca și Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă să poată intra pe lista care mai prinde prima sesiune, până la finele lunii mai.

4,5 milioane de euro alocați pentru Lugoj

Alocări vor intra și pe alte componente ale PNRR: „la PUZ-uri, la PUG și la Planul de Mobilitate Urbană există o sumă fixă alocată pe plan național, iar între proiecte există o concurență – primul venit, primul servit. La partea de locuințe pentru tineri nu este concurență, la partea de autobuze electrice nu este concurență. Pentru Lugoj, avem alocați 4,5 milioane euro pe care îi putem folosi în proporțiile dorite, inclusiv pentru alte componente, precum infrastructură inteligentă pentru transport, ceea ce înseamnă stații de autobuz, e-ticketing”, spune primarul Buciu.

Pe măsură ce se vor deschide noi linii de finanțare prin PNRR, vor mai fi ținute astfel de ședințe, pentru a nu se rata șansa unor finanțări, altfel greu de susținut de la bugetul local.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/