Oamenii au rămas fără bonuri din cauza datoriilor pe care Serviciul Judeţean de Ambulanţă le are la Finanţe. Pentru că cele 25 de procente care le-au fost tăiate din salarii în 2010 nu au ajuns la bugetul de stat, angajaţii sunt acum nevoiţi să mai plătească încă o dată. În încercarea de a rezolva problema ratei uriaşe, conducerea instituţiei a apelat la ajutorul subsecretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.
Pentru că deja intră în a patra lună de când le-a fost încălcat un drept salarial, angajaţii de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă au cerut astăzi socoteală conducerii instituţiei. După ce în 2010 au rămas fără un sfert din salarii, oamenii nu mai primesc nici bonuri de masă. „Tichetele de masă nu au fost acordate din motive reale, deoarece Serviciul Judeţean de Ambulanţă are un deficit bugetar mare. Avem o rată la Finanţe provenită din vărsăminte din reducerile salariale, cei 25 la sută din 2010, care nu au fost plătite la bugetul de stat şi pe care trebuie să le plătim acum. Conform legislaţiei, rata provine din drepturile salariale şi tot de acolo trebuie plătită. Ca să nu tăiem din nou salariile, am găsit această soluţie, pentru că şi tichetele de masă sunt un drept salarial”, a explicat directorul Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Daniela Popescu.
Suma care trebuia să ajungă în bugetul de stat se ridică acum, cu tot cu penalităţi, la aproape 1,9 milioane de lei, bani pe care Ambulanţa trebuie să-i plătească în cinci ani. Nimeni nu ştie însă pe ce s-au cheltuit aceştia. „Această rată ne îngreunează foarte mult situaţia. Ea oscilează între 21.000 de lei şi 40.000 de lei pe lună. Oamenii sunt nemulţumiţi pe bună dreptate. Ne-au luat cei 25 la sută în 2010, dar nu au fost daţi unde trebuie. Există un dosar de cercetare penală a celor în cauză. Mâine la ora 09.00 ne primeşte domnul subsecretar de stat Raed Arafat. Am fost şi săptămâna trecută la Ministerul Sănătăţii şi se fac toate demersurile să ne ajute”, a mai spus managerul instituţiei.