BĂTAIE DE JOC. Haos pe domeniul public cu măsuri absente. Cenzurate de lege!

Proprietarii clădirilor-ruină de pe teritoriul Reșiței își fac de cap, fără să investească vreun leu în întreținerea lor, în timp ce administrația locală caută soluții să le ia banii pentru bătaia de joc la adresa domeniului public.

În ultimii ani, în ciuda încercărilor de cosmetizare, Reșița arată jalnic! Municipiul și-a pierdut de mult titulatura de reședință de județ, iar la acest aspect își dau concursul inclusiv întreprinzătorii privați, marii deținători de spații, terenuri și clădiri care în trecut erau reprezentative pentru oraș. Unde mai pui și faptul că linia fostului tramvai, care străbate Reșița de la un capăt la altul, nu face altceva decât să arunce în aer un și mai puternic miros de abandon total. Asta, spre neputința administrației locale de a lua vreo măsură. În trecut, oficialii locali explicau faptul că scoaterea căii de rulare ar costa milioane bune de euro, bani de care Primăria nu dispune. De atunci, nu s-a scris vreun proiect, ci primăvară de primăvară șoferii își distrug mașinile, accidentele din zona Triaj sunt la ordinea zilei, iar exemplele pot continua.

Mai mult decât atât, clădiri precum Trandafirul, ajunsă acum în administrarea omului de afaceri Costel Ciobanu zis Barbălată, Universalul Vechi, ajuns și acesta în administrare privată, sau Hotelul Semenic, ruina din mijlocul orașului a penalului Gruia Stoica, se degradează în continuare pe zi ce trece fără ca Primăria Reșița să îi sancționeze pe cei care s-au angajat să le transforme în restaurante luxoase, malluri încăpătoare sau hoteluri de lux. Tot aici se înscrie și construcția abandonată de Nelu Popa, tot în centrul Reșiței.

La acestea se mai adaugă o categorie de construcții care, deși au distrus spațiul verde, nu sunt finalizate de ani de zile. Cum e cazul parcului din spatele Gării de Nord, de care și-a bătut joc Emil Bulboacă. Și acestea strică aspectul orașului! Un exemplu în acest sens este așa zisa investiție din fața Gării de Nord, acolo unde gardul de tablă nu face altceva decât să cenzureze mizeria care i se ascunde în spate.

În 2016, legea s-a schimbat, Express de Banat avertizând proprietarii de spații nerezidențiale cu privire la faptul că în cazul în care nu își fac reevaluările la termen ar putea scoate zeci de milioane de buzunare. Viceprimarul cu atribuții de primar, Ioan Crina, explică însă faptul că lacunele noilor prevederi legislative îi încurajează pe proprietarii unor astfel de imobile să nu recurgă la reevaluări.

„Hotelul Semenic are 4 miliarde valoarea de impozitare. 1,3 la sută plătește dacă are evaluarea. Cum nu o are, plătește 5 la sută, deci în jur de 200 de milioane pentru că nu are niciun interes să o facă. Nu există nicio lege care să îl oblige pe proprietar să recurgă la această metodă”, a explicat Ioan Crina, viceprimarul cu atribuții de primar al municipiului.

Practic, în vechiul cod fiscal, cei care nu și-au făcut evaluarea în ultimii 3 ani plăteau un impozit de 20 la sută din valoarea clădirii, iar cei care aveau evaluări mai vechi de 5 ani scoteau din buzunare 40 la sută. Noul Cod Fiscal, potrivit lui Crina, îi îndeamnă pe proprietari la neevaluări, întrucât, indiferent cât de vechi sunt acestea, vor plăti doar 5 procente din valoarea de impozitare.

Singura soluție, pentru clădirile gata ridicate, ar fi aplicarea taxei de paragină care ar mări de până la 5 ori impozitul în funcție de amplasarea imobilului. În cazul construcțiilor începute și neterminate nu se poate face nimic, pentru că impozit se poate percepe doar pe clădirile care au „acoperiș”, aceasta fiind prevederea expresă a legii.

Noul Cod Fiscal a creat o serie de nemulțumiri și chiar disfuncționalități, astfel că, tocmai din acest motiv, unii parlamentari, nu cei din Caraș-Severin, au cerut schimbări ale prevederilor cuprinse în textul legii.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/