Administraţia Bazinală de Apă Banat lucrează în prezent la refacerea proiectului de investiții „Refacerea lucrărilor calamitate la acumularea Oravița”, cu scopul de a feri localitatea de inundații și de a dirija un debit normal pe rețeaua hidrografică. Complexul hidrotehnic Oraviţa cuprinde trei sectoare hidrografice și implicit trei obiective de refacere a proiectului: barajul Oraviţa Mare, barajul Oraviţa Mică şi regularizarea pârâului Oraviţa.
Pentru că proiectul a necesitat refacerea studiului de fezabilitate și a dus lipsa fondurilor, execuțiile au fost oprite în 2013. Lucrările au reînceput în luna aprilie a anului trecut pentru stabilizarea barajului, a fundației și pentru mărirea capacităţii de evacuare a viiturilor. Albia pârâului Oraviţa este înălțată în prezent, iar lucrările existente prezintă degradări cauzate de durata mare de funcţionare. În acest sens se vor rezolva problemele existente, se vor consolida malurile și se va igieniza zona. Valoarea lucrărilor aflate în derulare la barajul Oravița Mică se ridică la peste 7.000.000 lei și o durată de execuție de 24 de luni.
„Lucrările de refacere a Barajului Oravița Mică (Oravița II) au demarat la începutul anului 2002. Barajul Oraviţa Mică este zidit din blocuri fasonate şi nefasonate de calcare, legate cu mortar de var. Volume mari ale corpului barajului prezintă spălări complete ale materialului. Golirea de adâncime a barajului este complet înfundată. Barajul nu are prevăzut disipator la parametrii corespunzători clasei de importanţă a construcţiei. Acumularea Oraviţa Mică, cu un volum de 43.000 m3, este colmatată în proporţie de 92%. Firma care execută lucrările este SC Lescaci Com SRL, iar până în acest moment au fost realizate lucrări în valoare de 400.000 lei cu fonduri asigurate de la bugetul de stat. Pentru continuarea lucrărilor, în anul 2020 au fost alocate fonduri de la bugetul de stat în valoare de 2.000.000 de lei.”, a precizat Titu Bojin, directorul ABA Banat.
Pentru întregul complex hidrotehnic au fost atestate probleme din 1996, iar de atunci localitatea a fost inundată de mai multe ori, întrucât volumul apei era prezent în cantități mari, iar barajele –deteriorate. Din anul 2000 și până în 2005 au fost rezolvate aceste probleme pentru segmentul Oravița Mare.