Cel mai prăpădit județ din România, în ciuda potențialului turistic uriaș pe care îl are, nu reușește să atragă prea mulți bani europeni! Din cauza dezinteresului și incompetenței, dar, așa cum demonstrează procurorii, și din cauza faptului că fondurile UE se fraudează ceva mai greu!
Administrațiilor publice locale și județene le-a fost pusă la dispoziție Axa 7 – Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului. Prin aceasta se urmărește creșterea economică a unor zone aflate în declin economic, dar care dispun de un potențial turistic valoros, subliniază specialiștii din Ministerul Dezvoltării. Mănușă pentru județul Caraș-Severin, care are de toate, Dunăre, ape termale, munți, râuri, lacuri, rezervații naturale, însă toate acestea lăsate în paragină sau puse mult prea puțin în valoare.
Datele statistice de la nivelul UE ar trebui să impulsioneze în special proiectele de dezvoltare a Băilor Herculane. Ponderea persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani va fi de aproximativ 20 la sută din totalul populației Uniunii Europene, astfel că turismul balnear ar putea exploda în România. Mai ales că, o treime din apele minerale din Europa sunt concentrate în țara noastră. Revista Ministerului Dezvoltării, Regio, notează însă că, din cele aproximativ 8.000 de izvoare, sunt folosite doar 2.000.
Această axă de finanțare este dedicată autorităților și instituțiilor publice din stațiunile turistice, valoarea maximă a proiectelor fiind de 5 milioane de euro. Se pot solicita fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii, dar și pentru amenajarea obiectivelor turistice naturale. De asemenea, sunt finanțate lucrări de modernizare a bazelor sportive, a locurilor de joacă pentru copii, amenajarea pistelor pentru bicicliști și a spațiilor verzi, dar și activități de promovare și marketing.