Bani pentru refacere! Podul de Fier și Teatrul Municipal sunt în procedură de clasare ca monumente istorice

Podul de Fier și Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” sunt în procedură de clasare ca monumente istorice. Lugojul a primit recent vizita managerului Institutului Național al Patrimoniului, instituție publică de importanță națională, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Culturii. Acesta a promis sprijin în vederea obținerii de fonduri pentru refacerea celor două obiective.

„Am avut parte sâmbătă de vizita directorului Institutului Național al Patrimoniului, domnul Ștefan Balici, care ne va sprijini în obținerea de fonduri pentru refacerea Podului de Fier. După cum știți, Podul de Fier este în procedură de clasare ca monument istoric. Tot în procedură de clasare este și clădirea Teatrului Municipal. Primăria Municipiului Lugoj va întocmi documentațiile finale pentru clasarea acestor două obiective, care pot beneficia din punctul de vedere al alocării de fonduri europene pentru reabilitare și modernizare.”, a punctat cu acest prilej primarul Claudiu Buciu.

Sugestia coordonatorului INP cu privire la zona istorică a municipiului Lugoj este ca administrația locală a Lugojului să întocmească două PUZ-uri care vor proteja pe viitor contra oricăror intervenții la clădirile istorice din centrul Lugojului German și centrul Lugojului Român. În acest sens, fiecare clădire va fi analizată și se vor da toate detaliile cu privire la condițiile pentru orice intervenție ulterioară la aceste clădiri.

Primarul este de părere că „în acest fel ușurăm și munca proprietarilor, care vor dori la un moment dat să le renoveze, în sensul că pot aplica direct pentru autorizație de construcție și deja au și soluțiile în baza cărora pot să-și renoveze clădirile. Abateri de la aceste PUZ-uri nu se vor putea face. Noi trebuie să fim conștienți că acest patrimoniu trebuie prezervat pe termen lung și foarte lung. Din păcate, renovările făcute până acum de municipalitate au fost defectuoase sau doar de suprafață. Există o singură investiție făcută de un proprietar și aici mă refer la Palatul Bejan, care respectă normativele cu privire la edificiile din zonele protejate”.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Întrebat ce se întâmplă cu intervențiile care au modificat sau deteriorat vechile fațade, edilul-șef a precizat că, „până la elaborarea PUZ-urilor, există o legislație care trebuie respectată și avize care trebuie date de Direcția Județeană de Cultură, Culte și Patrimoniu Național. Cine nu respectă avizele respective, va fi amendat. Cât privește termopanele și ușile de plastic instalate până acum, este foarte greu să intervenim, decât dacă vor face noi modificări. Legea ne permite să intervenim doar dacă acestea au avut loc în urmă cu mai puțin de trei ani în urmă, altfel nu mai avem cum să intervenim”.

În legătură cu cele două obiective propuse spre clasare, menționăm că ambele au fost inaugurate în jurul anilor 1900. Inaugurarea solemnă a Podului de Fier a avut loc în data de 31 august 1902, într-o zi de duminică, iar clădirea actuală a teatrului datează din anii 1899-1900.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/