Abuzuri în Consiliul Județean pentru scoaterea firmei familiei Bejeriță de pe DJ 608?!

Reprezentanții SC Emiliano Vest se plâng instituțiilor statului că sunt victimele eventualelor interese și încăpățânării președintelui CJ, Romeo Dunca, după ce societatea a primit un ultimatum de începere a lucrărilor de reabilitare a Drumului Județean 608!

Direcția de Drumuri Județene din subordinea administrației județene a anunțat aseară că firma familiei Bejeriță, „invocând motive nejustificate, a sistat din proprie inițiativă lucrările ce trebuiau executate în baza contractului pentru înlăturarea efectelor calamităților din perioada 12- 25 iunie 2020 pe DJ 608 Teregova – Luncavița – limită Mehadica – refaceri”. Urmare a discuțiilor și întâlnirilor de lucru repetate atât cu reprezentanții societății, cât și cu proiectantul, constructorul a comunicat o listă de lucrări cu o majorare de preț ce depășește 50% din valoarea contractului, fapt ce contravine prevederilor legale în ceea ce privește modificarea contractelor, mai spun reprezentanții DDJ.

„Pin adresa 14855/22.02/2021, Direcția de Drumuri Județene Caraș-Severin și-a manifestat din nou disponibilitatea de a rezolva această problemă astfel încât asocierea Emiliano Vest – Manu Consulting SRL să execute lucrările contractate și a acordat un ultim termen de 48 de ore să comunice soluția rezolvării acestei situații, termenul de execuție, conform prevederilor legale și a condițiilor contractuale”, a mai transmis Direcția de Drumuri Județene.

SC Emiliano Vest a reacționat prompt, prin vocea Mihaelei Bejeriță: „Aducem la cunoștința publicului și instituțiilor abilitate abuzurile la care suntem suspuși, atât noi, ca societate, dar și populația afectată de calamități ce nu poate beneficia de implementarea proiectului din lipsa de răspuns și tergiversarea de către beneficiar a începerii lucrărilor”.

Mihaela Bejeriță spune că s-a convins toată lumea cu ocazia vizitei efectuate în șantier în 2 februarie de faptul că societatea este pregătită să intre în șantier. „Beneficiarul nu și-a respectat obligațiile, deși a primit fondurile necesare de la Bugetul central. S-a stabilit că proiectantul va întocmi o Dispoziție de șantier care va cuprinde soluția pentru lucrările noi și se va renunța la alte lucrări din cadrul contractului semnat cu subscrisa, pentru a nu se depăși valoarea inițială contractată. S-a stabilit de asemenea ca dată de începere a lucrărilor sa fie 20.02.2021, după aprobarea Dispoziției de șantier de către DDJ Caraș-Severin. Dorim să informăm atât populația, cât și partenerii contractuali și instituțiile abilitate asupra faptului că încă din data de 09.02.2021 Emiliano Vest a transmis propunerea proiectantului și, pentru a facilita și securiza accesul, a început execuția unei variante de ocolire pentru a nu pune în pericol viața participanților la trafic și pentru a evita agravarea surpării, solicitând acordul Beneficiarului pentru execuția lucrărilor”, explică reprezentantul SC Emiliano Vest.

celtic transilvania 1000x100px

Cum pe adresa firmei n-ar fi sosit acordul atât de necesar al Direcției de Drumuri Județene, în 11 februarie societatea a solicitat din nou acordul pentru începerea lucrărilor. Fără rezultat și de data asta, susține Mihaela Bejeriță. „În 16 februarie am retras utilajele din șantier întrucât Beneficiarul NU ȘI-A DAT ACORDUL PENTRU EXECUȚIA LUCRĂRILOR! În data de 17.02.2021 am revenit cu o nouă solicitare și am transmis listele de cantități întocmite în urma Dispoziției de șantier, solicitând acordul Beneficiarului pentru execuția lucrărilor. Emiliano Vest a renunțat la cota sa de profit de 5% aferent lucrărilor cuprinse în Dispoziția de șantier pentru drumul ocolitor și zidul din anrocamente și contrar falselor informații difuzate cu rea credință de către anumiți reprezentanți ai Beneficiarului, valoarea contractului nu s-a majorat cu niciun leu, întrucât se renunță la alte lucrări, soluție asumată public la data de 02.02.2021. Nici până la această dată, DDJ Caraș-Severin, deși a fost somată în nenumărate rânduri de subscrisa solicitând aprobarea începerii lucrărilor, printre altele chiar și în cursul zilei de 23.02.2021, înainte de a lansa falsele acuzații și informații diferite de realitate, nu și-a dat acordul pentru Dispoziția de șantier. Astfel, Emiliano Vest nu poate să înceapă execuția lucrărilor din culpă exclusivă a Beneficiarului, fapt comunicat de altfel și acestuia în nenumărate rânduri. Pentru clarificare, NU există o sistare a Lucrărilor, atâta timp cât nu există un acord de începere transmis de către DDJ Caraș-Severin!”, a subliniat constructorul.

SC Emiliano a executat drumul ocolitor din fonduri proprii, deși, arată reprezentanții săi, au primit doar promisiuni din partea autorităților județene. Cu alte cuvinte, fără a avea siguranța încasării vreunui leu pentru lucrările executate. „Dorim să asigurăm atât partenerii contractuali, populația, dar și beneficiarii lucrărilor contractate de către subscrisa, atât de buna credință a EMILIANO VEST SRL, cât și de disponibilitatea și dorința de a începe și finaliza toate lucrările contractate sau în curs de contractare, posedând personal suficient, utilaje și experiență bogată, sperând să putem să oferim în continuare suportul nostru comunității din care facem parte. Sperăm în normalizarea relațiilor cu reprezentanții Consiliului Județean și al DDJ Caraș-Severin în beneficiul comunității și populației care dorește să circule pe drumurile rutiere ce pot fi remediate sau realizate de către subscrisa conform angajamentelor, câtă vreme beneficiarul va înțelege să își respecte obligațiile contractuale”, au mai transmis reprezentanții SC Emiliano Vest.

Cine are dreptate, cine va avea câștig de cauză în acest litigiu rămâne de văzut. Cert este că, până una, alta, de pierdut au în primul rând comunitățile deservite de acest drum județean. Și ar mai fi ceva. Chestiunile personale sau disputele politice ar trebui să-și găsească rezolvare în altă parte, nu pe drumurile județului, pe banii și pe nervii cetățenilor.