Bani pentru performanță? Greu de dat…

Consilierii din Caransebeș au aprobat, în ședință de lucru, proiectele depuse la Primărie privind atribuirea de fonduri publice nerambursabile, conform Legii 350/2005. Meciul a început când s-a discutat despre banii pentru sport.

Au fost alocate fonduri pentru Ansamblul Doina Banatului – 50.000 de lei, Federația Caritas, Dieceza Timișoara pentru proiectul „Serviciul de Îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice” – 15.000 de lei, Episcopia Caransebeș pentru „Centrul de igienă pentru mamă și copil” – 20.000 de lei.

Pentru sport de performanță, sport amator și sport școlar s-au alocat 580.000 de lei, dintre care 400.000 de lei pentru Asociația Volei Club Banatul Caransebeș în Divizia A1, 120.000 de lei pentru Asociația de Fotbal Viitorul Caransebeș în Divizia D, 44.000 de lei pentru Asociația de Judo Energetica Caransebeș, pentru Asociația Județeană de Șah – 5.000 de lei și pentru CSS Caransebeș, acțiuni sportive – 15.000 de lei.

Consilierul local Florin Bogdea a solicitat informații cu privire la echipa de volei a orașului, dacă se poate descurca cu fondurile primite și răspunsul a venit din partea conducerii Primăriei. „Noi atât putem să le oferim… și doar pe legea asta! Dacă aveți dumneavoastră altă sugestie…”, a menționat viceprimarul Marius Isac. „Noi nu trebuie să le dăm toți banii! Legea chiar menționează că fondurile pot veni din mai multe direcții, iar Primăria nu trebuie să depășească 90% din bugetul clubului”, a menționat primarul Felix Borcean.

Florin Bogdea a continuat și a argumentat intervenția sa în direcția sportului de performanță. „Am înțeles că nu mai doriți să susțineți financiar echipa de volei în viitor, dar totuși ar trebui să găsiți soluții să vă achitați de toate cheltuielile, pentru că este echipa orașului, a noastră și de ce să nu evităm unele eventuale procese”, a mai adăugat consilierul PSD, care nu a fost susținut de niciunul dintre consilierii implicați în volei, care nu lipsesc de la niciun meci al echipei gazdă.

Managerul echipei de volei, Cornelia Vlaicu, a adus precizări despre ceea ce înseamnă voleiul de performanță, la solicitarea consilierului PSD Diana Aninoiu.

„Echipa orașului se află la cel mai înalt nivel. Suntem în Divizia A și ne batem de la egal la egal cu echipe din orașe care au o putere financiară poate și de 10 ori mai mare decât Caransebeșul. Am încercat să găsim sponsori care să susțină acest sport, am și găsit, răzleț unii oameni care au înțeles că, decât să piardă banii la stat, cei 20% din impozitul pe profit pot să-l direcționeze către noi. Dar cheltuielile cu organizarea meciurilor, hotel, masă, transport, cheltuieli cu salarizarea jucătorilor, taxele federațiilor, bani către farmacii, fizioterapie, centru de recuperare la Craiova, chiriile jucătorilor… toate costă. Este totuși Divizia A și nu ne putem juca și nici confunda, domnule Isac, amatorii cu performerii”, a menționat managerul echipei.

Aceasta a făcut referire la declarația consilierului Daniel Isac, care menționase că, decât să investim în Divizia A, mai bine îi ajutăm pe Gugulanii Caransebeș să promoveze din Divizia C în Divizia B.

„Echipa Banatul Caransebeș a fost înființată pentru fete în 2006, când au funcționat în Divizia B, antrenor Laura Andrei, după care am avut și fete și băieți în Divizia B. În 2014, un grup inimos din care făcea parte și Balica, pe care-l menționați, domnule Isac, a vrut mai mult de Divizia B și s-au chinuit să promoveze, însă fără succes, astfel că până când nu s-au făcut investiții în aducerea, în returul lui 2014-2015, a 5 jucători din țară, nu s-ar fi reușit promovarea în Divizia A și de atunci vorbim de alt nivel. Vă invit la ultimul meci de acasă, miercuri, 26 aprilie, ora 18.30, pentru a înțelege fenomenul performanței. Ceea ce face echipa Gugulanii Caransebeș la ora actuală nu este Divizia C, pentru că în volei nu există Divizia C, este să joace la nivel de amatori și pentru ei toată stima pentru că doar așa acest sport nu moare de tot în acest oraș cu tradiție”, a mai adăugat managerul echipei Banatul Caransebeș.