La aproape 600.000 de lei se ridică prejudiciul adus Administrației Bazinale de Apă Banat în doar trei luni de către doi directori, un consilier juridic, un economist și un angajat al Biroului Achiziții. Aceștia ar fi aprobat achiziții nejustificate, la suprapreț, divizând un contract pentru a evita organizarea unei licitații.
Faptele anchetate de procurorii DNA ar fi fost comise în perioada mai-iulie 2013. Potrivit comunicatului de presă transmis de Direcția Națională Anticorupție, „capul răutăților” ar fi fost directorul ABA Banat de atunci, Ervin Luci, care în prezent ocupă funcția de director adjunct. Acesta este cercetat acum pentru abuz în serviciu după ce, în urmă cu 8 ani, ar fi aprobat efectuarea mai multor achiziții directe de produse (echipamente de protecție, scule și materiale sanitare), de la o societate comercială agreată, la prețuri supraevaluate, deși instituția nu avea nevoie de ele.
Ervin Luci ar fi beneficiat și de ajutorul celorlalți inculpați care au avizat documentele justificative ale achizițiilor. Este vorba despre Aurica Maria Gal, director economic în cadrul ABA Banat în anul 2013, Vasile Sîrbu – la data faptei consilier juridic, Olivia Gabriela Mangu – angajat pe atunci al Biroului Achiziții din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Timiș (subunitate a A.B.A. Banat), Elena-Simona Vrășmaș – economist în cadrul Biroului Achiziții S.G.A. Timiș. Cei patru sunt cercetați pentru complicitate la abuz în serviciu.
Concret, achizițiile respective, în valoare totală de aproape 600.000 de lei, au fost posibile deoarece, prin acțiunile lor, inculpații ar fi divizat un contract în mai multe părți distincte, cu valori mai mici, pentru a evita aplicarea procedurilor de organizare a licitației publice. „ABA Banat ar fi plătit în mod nejustificat pentru aceste achiziții suma de 599.332 lei (inclusiv TVA), sumă ce reprezintă prejudiciu adus bugetului instituției publice, întreaga cheltuială fiind efectuată fără bază legală. Corelativ, ca urmare a încheierii și derulării cumpărărilor directe susmenționate s-ar fi creat pentru societatea agreată un folos nepatrimonial necuvenit în valoare de 207.731 lei (inclusiv TVA).”, se arată în rechizitoriul întocmit.
S-a dispus punerea sub sechestru a bunurilor celor cinci inculpați, iar actuala conducere a ABA Banat a comunicat că nu se constituie parte civilă în cauză.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Timiș cu propunere de a se menține sechestrul. Cu toții au fost trimiși în judecată în stare de libertate.