Bani pe apa… murdară! Amenzi uriașe pentru apele poluate, deversate în râul Timiș

Stația de epurare a apelor reziduale ale municipiului Lugoj, finalizată, dar nefuncțională, generează probleme în această perioadă, mai ales după ce două ministere din cadrul Guvernului României au solicitat municipalității reducerea indicatorilor de poluare. Slabe șanse în aceste condiții de organizare și funcționare, în care serviciile de apă și canal, incluzând și problematica stație, sunt operate de către Meridian 22 Lugoj.

Societatea aparținătoare Consiliului Local Lugoj, Meridian 22, are de achitat amenzi de peste 2,2 milioane de lei din cauza apelor reziduale deversate în râul Timiș, vinovată fiind stația de epurare, care nu este funcțională, deși s-au cheltuit șase milioane de euro pentru modernizarea acesteia.

Începând cu anul 2015, societatea lugojeană încasează aproape lunar amenzi de la Administrația Bazinală de Apă Banat pentru depășirea indicatorilor de calitate a apei deversate în râul Timiș. În acest moment s-au adunat peste 2,2 milioane lei, procesele verbale fiind contestate în instanță de către societatea subordonată Consiliului Local.

„Stația de epurare nu funcționează corespunzător, în sensul că apele uzate evacuate în râul Timiș nu se încadrează în reglementările în vigoare. Procesele verbale și penalitățile au fost contestate de către Meridian 22, avem pe rol 30 de procese, dar nu toate sunt pentru depășirea indicatorilor de calitate”, a declarat ing. Ionel Vlaicu, directorul Administrației Bazinale de Apă Banat. Probele prelevate sunt departe de parametri optimi, după cum declară și șeful serviciului de analiză a apei din cadrul ABA Banat, ing. Dana Guță: „Ultima probă prelevată de către noi împreună cu cei de la Garda de Mediu a fost în data de 30 octombrie 2018. Rezultatele se încadrează pe același trend, fiind observate depășiri în principal la indicatorii specifici apelor uzate menajere. Apa evacuată de Meridian 22 nu este suficient epurată, iar efectul se vede în calitatea apei”.

Administrația lugojeană derulează în această perioadă o serie de lucrări la stația de epurare a apelor menajere pentru îmbunătățirea parametrilor de epurare. În ultimele trei luni, au fost curățate bazinele de defosforizare, aerare precum și la căminele de distribuție. Lucrările au fost efectuate etapizat și se așteaptă ca nivelul de eficiență a procesului de epurare să crească.