S-au aprins luminile în Sinagoga din Caransebeș [VIDEO]

Sărbătoarea luminilor a fost celebrată astăzi, 6 decembrie, în Sinagoga din Municipiul Caransebeș, în prezența unor personalități locale, dar și naționale, în patria gugulanilor aflându-se Prim Rabinul Rafael Shaffer, care a aprins lumânările de Hanuka, dar și deputatul Silviu Vexler, reprezentantul comunității evreiești în Parlamentul României.

Între 2 și 10 decembrie, timp de 8 zile, se aprind, de regulă seara, lumânări într-un sfeşnic special cu 8 braţe („hanuchia“) şi se înalță rugăciuni. Hanuca înseamnă „inaugurare“ (sau „dedicare“, „educaţie“) în ebraică, fiind închinată păstrării religiei mozaice, în ciuda vicisitudinilor, a menționat Florin Damian (Schwartz), responsabilul Obștii Caransebeș.

Deputatul Silviu Vexler, reprezentantul comunității evreiești în Parlamentul României a declarat că este pentru a doua dată în istorica sinagogă de la Caransebeș și își dorește să prindă și mai multă viață alături de comunitatea mică a evreilor din Caransebeș.

”Știam istoric, când am venit în campanie că a existat o sinagogă, nu știam că și este în prezent funcțională aici la Caransebeș. Eu vă doresc să zâmbiți și să aveți cât mai multe ocazii să zâmbiți”, a spus Vexler.

Primarul municipiului Caransebeș, Felix Borcean, a mulțumit celor doi tineri (Ery Pervulescu, fost președinte al comunității evreilor, și Florin Damian, actualul responsabil) că rodesc comunitatea evreiască pe pământul caransebeșean, având un viitor extraordinar. De altfel, Ery Pervulescu, director coordonator de programe, a primit din partea comunității evreiești o distincție pentru activitatea depusă atât la nivel local, cât și la nivel național pentru promovarea tradiției și culturii evreiești. Comitetul Director al Federației Comunităților Evreiești din România a votat în unanimitate, la ultima întrunire, acordarea Medaliei de Onoare domnului Ery Pervulescu, pentru deosebitele realizări.

Ceremonia de aprindere a celor 8 lumânări a fost oficiată de Prim Rabinul Rafael Shaffer, care a fost acompaniat de prim cantorul Iosif Adler, dar și de un grup de tineri din Israel, care a venit în România pentru acest eveniment.

Grupul de tineri, din orașul Ariel, coordonat de Ben Ashuai a susținut la final un program de muzică specifică tradiției de Hanuka, care a impresionat publicul prezent în Sinagogă, printre care consilierul județean Dumitru Rujan, consilierul județean și director al Casei de Cultură Ioan Cojocariu, viceprimarul Marius Isac, precum și mulți oameni de cultură din Caransebeș și președintele comunității evreiești din Lugoj Ivan Block, Rudy Marcovici, director al Departamentului de Patrimoniu al FCER, Dan Druta – redactor Realitatea Evreiască Laurențiu Zilbermann – FCER (Federația Comunităților Evreiești din România).

Ivan Bloch, președintele comunității din Lugoj, a menționat în discursul său că municipiul Caransebeș se numără printre cele trei orașe din Banat care dispun de o orgă veche de peste 100 de ani, încă funcțională.

„Aceste instrumente au fost construite după anii 1840 la Arad, la Caransebeș la 1890 și la Lugoj 1903, împreună formează cea mai importantă valoare pentru cultul neolog, cântatul la orgă și cântatul cantorului Iosif Albert (în vârstă de peste 80 de ani), care reprezintă de fapt marea istorie a cantorilor din România”, a spus Ivan Bloch.

În rugăciune s-au auzit cuvintele „Veten tal umatar livraha” („Şi dă rouă şi ploaie de belşug“) – după cum anunţă rabinul Rafael Shaffer, liderul Cultului Mozaic din România, care a transmis tuturor urări de „Shabat Shalom!“ („Sărbători cu pace!“) şi „Hanuka Sameah!“ („Hanuca fericită!“).