Baciul bănățean și cu cel vrâncean…. Miorița 2018, scandal între ciobanii din estul județului Timiș

Celebra baladă populară reînvie pe finalul anului 2018 în estul județului Timiș, unde a început un mare scandal în mijlocul crescătorilor de oi din zona Lugoj – Făget – Buziaș.

Nu se știe dacă a plecat de la cine are oi mai multe și mai cornute, brânza mai gustoasă sau lână mai multă, cert este că s-a ajuns la reclamații la Poliție, avocați și acuze de furt. Cum conflictul a luat amploare, a fost nevoie de intervenția Poliției, astfel că în prezent cercetările se fac în dosar penal.

Neînțelegerile au apărut de câteva luni în sânul Asociației Crescătorilor de Ovine „Ovitim – Miorița” Lugoj, cea mai mare din județul Timiș, înființată la mijlocul anilor 2000 și care reunește majoritatea crescătorilor de oi din partea estică. O parte dintre proprietarii de ovine au acuzat actuala conducere a asociației de diverse ilegalități și au decis că aceasta trebuie schimbată. Astfel că au deschis un nou sediu, peste drum de cel vechi, au numit o nouă conducere și, mai mult, au luat și dosarele membrilor. Ilegal, spun cei care conduc vechea asociație, precizând că sediului de pe strada Timișoarei a fost forțat și au fost sustrase dosarele care conțineau în special actele proprietarilor de turme.

„Au luat dosarele fără ca noi să fim de acord, de aceea am sesizat Poliția. Au sustras actele și alte câteva bunuri electronice. Asociația noastră este una acreditată, noi lucrăm pentru ca fermierii să poată să își primească subvenția. Cei care au dorit schimbarea cred că au fost înșelați cu o serie de promisiuni neacoperite, ei nu sunt foarte mulți, sub zece crescători și cred că sunt interese personale”, a declarat Gheorghe Mihăiescu, președintele în exercițiu al Ovitim – Miorița.

Conducerea „Ovitim” a sesizat Poliția, care a intervenit și a ridicat de la partea acuzată dosarele asociației. „În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul infracțiunii de furt și violarea sediului profesional. În prezent, se efectuează cercetări, urmând ca la definitivarea acestora să fie propusă soluția corespunzătoare, către Parchetul competent”, a declarat ag. princ. Ionuț Sârbu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Timiș.

Întregul conflict ar putea aduce pierderi bănești crescătorilor, dacă se întârzie cu depunerea actelor la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, pentru acordarea subvențiilor. Membrii Asociației Crescătorilor de Ovine „Ovitim – Miorița” Lugoj dețin peste 180.000 de mioare, dintr-un total de circa 600.000, existente la nivelul județului. Disputa dintre cele două asociații care funcționează sub același nume urmează să fie soluționată de către judecători.