840,6 milioane de lei – este valoarea bugetului județului Timiș pentru 2023, sumă aprobată de consilierii județeni în ședința de marți. Executivul CJT și-a propus să reducă sumele alocate cheltuielilor de funcționare ale administrației și să majoreze alocările pentru dezvoltare – bani necesari pentru investiții, mai cu seamă cele care au termen de finalizare anul 2023.
Pentru investițiile de anul acesta, CJ Timiș a bugetat aproximativ 380 milioane lei, cu 7,5% mai mult decât anul trecut. Aproape 24% din totalul veniturilor vor fi atrase din fonduri europene, spun reprezentanții CJT.
Bugetul județului cuprinde sume pentru finalizarea proiectelor începute și fonduri pentru investiții publice noi. Cele mai mari investiții în 2023 vor fi în sănătate și în transporturi – drumuri județene, domenii care au prevăzut un buget de 238 milioane lei. Totodată, CJT are depuse mai multe proiecte cu fonduri europene, aflate în diverse stadii de evaluare, care vor fi incluse în bugetul de anul acesta însă după semnarea contractelor de finanțare.
„Continuăm dezvoltarea pe șase direcții principale: derularea de proiecte majore, cultură, eficientizare, creșterea calității vieții, dezvoltarea infrastructurii și a patrimoniului. Punem accent pe drumuri și pe siguranță rutieră, intenționăm chiar să facem un studiu pentru identificarea celor mai periculoase zone, astfel încât prin intervenția noastră să evităm adevărate nenorociri. Totodată am construit un buget echilibrat, în jurul principalelor interese ale cetățenilor, cu alocări de peste 332.215,68 mii lei pentru sănătate, protecție socială, protecția mediului și învățământ. Cultura ocupă un loc de cinste în acest an, cu fonduri semnificative, 62.414 mii lei pentru cele trei muzee, teatrul pentru copii, biblioteca și centrul de artă, pe care le avem în subordine, deoarece Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, iar Consiliul Județean Timiș este partener important în acest program național.”, a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.
În ce privește realizarea bugetului aferent anului trecut, la capitolul dezvoltare, în 2022 s-au realizat 44% din sumele prognozate, față de 55% din cele prognozate în 2021. De asemenea, s-au plătit 47% din sumele prognozate pentru investiții, față de 44% – în 2021, arată o analiză realizată de consilierul județean Raul Olajos.
„Încasările mai mici în 2022 pe dezvoltare ridică semne de întrebare și necesită o analiză managerială amănunțită. S-au încasat doar 42 milioane lei din UE (FEDR) față de 122 milioane prognozat. Plățile suplimentare la investiții s-au făcut din excedentele realizate la capitolul de funcționare, ceea ce este un lucru bun. (…) Deși cifrele bugetate pe 2023 sunt destul de mari, șansele să le realizăm în proporție mai mare de 50% sunt foarte slabe, pe ceea ce înseamnă dezvoltare și investiții.”, a notat consilierul județean pe Facebook.