Bani luați cu japca, pe traseele penale ale lui Filipescu de la Herculane!

explo 1000x200

Fostul primar al stațiunii de pe Valea Cernei rupe tăcerea după ce a aflat din Express de Banat că a fost la un pas de trimiterea în judecată într-un nou dosar penal, deși el este cel care denunțase fraudarea banilor publici!

Nicușor Vasilescu a pierdut aproape tot după ce a fost ridicat de mascați din Primăria Băile Herculane și trimis în judecată pentru fapte de corupție. Și-a demonstrat nevinovăția în instanță, fiind achitat, dar a pierdut fotoliul de primar, și-a nenorocit sănătatea, iar imaginea șifonată greu și-o mai poate îndrepta. Zilele trecute a aflat însă că a fost foarte aproape de a se întoarce în sala de judecată în calitate de inculpat. De data aceasta, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin, cel care îl trimisese în judecată în dosarul în care a fost achitat, a infirmat rechizitoriul și a dispus continuarea urmăririi penale. Este vorba despre un dosar penal al cărui obiect sunt traseele turistice de la Herculane care nu s-au executat în realitate, dar pentru care firma omului de afaceri Gheorghe Filipescu a încasat câteva miliarde.

„Toată procedura de licitație a fost parcursă conform legii. A câștigat cea mai bună ofertă. A fost și o contestație făcută de un alt constructor. CNSC-ul (n.r. – Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor) a respins-o, drept dovadă că echipa de la Primărie a atribuit corect. Anula procedura, dacă era ceva în neregulă. S-a semnat contractul, au fost puse panourile de informare în oraș și după un timp au apărut o situație de lucrări și o factură. Serviciul de contabilitate era obligat să primească aceste documente, dar asta nu înseamnă că noi confirmăm că tot ceea ce s-a trecut în acele documente s-a și executat. Când un diriginte de șantier îți întocmește o situație de lucrări, o semnează, o face ca la carte, cu descrierea amănunțită a fiecărui pas, este logic să consideri că este totul în regulă. Acel diriginte are răspunderea totală asupra lucrării. Eu am făcut atunci o solicitare către minister, prin care am informat că am primit situație de lucrări și am cerut banii, pentru că ministerul finanța”, a explicat Vasilescu pentru expressdebanat.ro.

Filipescu aștepta astfel să-i fie alimentat contul. În tot acest timp, pe angajații săi, care ar fi trebuit să se ocupe de traseele turistice de la Herculane, parcă îi înghițise însă pământul. Nimeni nu i-a mai văzut! „Am vorbit cu arhitectul-șef, să facă o comisie și să meargă pe traseu, să verifice tot ceea ce este trecut în situația de lucrări. Nu aveam obligația să facem noi verificări în teren, dar aflând că nimeni de la firmă nu mai e în zonă, am vrut să vedem ce se întâmplă. Conform contractului, trebuia să facem recepția la final, nu era prevăzută vreo recepție parțială. Arhitectul-șef a constatat că lucrurile nu sunt nicidecum așa cum sunt precizate în situațiile de lucrări primite. În acel moment nu am mai solicitat banii de la minister și a început corespondența cu constructorul”, își amintește Vasilescu.

Filipescu a jucat însă tare în continuare. Pe adresa Primăriei Băile Herculane a sosit o somație de plată. Primarul Vasilescu a contestat-o însă, spune el, instanța a refuzat să vadă documentele prin care se dovedea că lucrarea nu există. „A rămas definitivă somația de plată și din acel moment au fost deschise mai multe acțiuni civile, prin care încercam să blocăm plata efectivă. Am fost executați silit. Când am primit decizia de executare silită se puteau compensa datoriile mai vechi către stat, iar Filipescu avea datorii la bugetul de stat cu grămada. Nu au acceptat ca să facem acea compensare. Eu eram conștient că nu era normal ca această plată să fie făcută, dar când ai o executare nu mai hotărăști tu dacă merg sau nu banii în direcția respectivă. Noi informasem deja ministerul și nu a mai fost nicio solicitare pentru vreo plată”, a mai spus Vasilescu. Practic, banii încasați prin executare silită de firma lui Filipescu au fost luați din visteria Primăriei Băile Herculane, fără ca aceasta să mai primească vreun leu de la minister.

Vasilescu dezvăluie că Filipescu s-a descurcat excelent și la Finanțe. Primăria a solicitat o compensare, având în vedere datoriile societății omului de afaceri către bugetul de stat. „Finanțele au respins acțiunea noastră de compensare, ceea ce pentru mine a fost foarte ciudat la vremea respectivă. Era chiar în interesul Finanțelor să facă acea compensare. Nu numai că ne-au executat și ne-au luat banii, dar se pare că banii s-au dus în cu totul alte locuri. Am făcut plângere penală și am arătat toți pașii, tot ceea ce s-a întâmplat. Din 2012, de când am făcut plângerea, până în 2014 nu m-a întrebat nimeni de nimic. În 2014 am fost anunțat să merg la Parchet!”, a precizat Vasilescu. Din acest moment, dezvăluirile fostului primar de Herculane devin adevărate bombe. Le-a detonat!

Rămâi pe expressdebanat.ro! Revenim cu dezvăluiri incendiare!

banner 970 x 250