Ionel Pascotă, cercetat pentru avere nejustificată! Ce spune multiplul campion de motociclism despre acuzații?

Motociclistul Ionel Pascotă, cel care are în palmares peste 40 de titluri în sportul pe două roți, are probleme cu Agenția Națională de Integritate! „Belelele” i se trag pentru perioada în care a fost consilier local din partea PSD în Consiliul Local Giroc, mai precis, de la datele din declarația de avere. În apărarea sa, sportivul care a fost legitimat pe vremuri și la UCMR spune că nu a știut să completeze corect documentele.

Pascotă a avut două mandate de consilier local, între anii 2008-2016. Marți, ANI a anunțat o listă cu cinci persoane pentru care s-a constatat starea de incompatibilitate, conflicte de interese administrativă sau avere nejustificată. În cazul girocanului, ANI a găsit o diferență între banii din conturi și sumele din declarația de avere din perioada celui de-al doilea mandat în care multiplul campion național de motociclism-viteză a fost consilier local. „Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 296.057,02 lei și 56.100 euro, între averea dobândită și veniturile realizate de către Pascotă Ionel Petru, în perioada 22 iunie 2012 – 22 iunie 2016. Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Timișoara, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate în perioada exercitării funcției de către Pascotă Ionel Petru”, se arată într-un comunicat al ANI.

Un aspect problematic este că la declarațiile de avere din 2014, 2015 și 2016, primele două consultabile pe site-ul Primăriei Giroc, la rubrica „Venituri”, Ionel Pascotă a tras linie. Acest lucru a atras atenția ANI, care a și sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara pentru falsul în declarații. „De asemenea, întrucât în declarațiile de avere depuse în anii 2014, 2015 și 2016, persoana evaluată nu a declarat veniturile obținute, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea infracțiunii de «fals în declarații» în formă continuată, prevăzută de art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu aplicarea art. 35, alin. (1) din același act normativ”, se arată în informațiile transmis de Agenția Națională de Integritate.

Pascotă spune că nu a știut cum să completeze corect declarația de avere

Contactat pentru un punct de vedere, Ionel Pascotă spune că e vorba de greșeala lui și că a pus la dispoziția autorităților documentele din care reiese că banii din conturile sale proveneau din sume primite de la tatăl său, din vânzarea de terenuri și din vânzarea unui apartament moștenit de la bunica sa. „Eu la momentul respectiv nu am știut că trebuie să trec în declarația de avere și sume primite de la tatăl meu și banii proveniți din vânzarea unui apartament pe care l-am moștenit. Am toate documentele justificative, le-am trimis. Sunt bani proveniți din vânzarea unor terenuri și a apartamentului. Aveam acest dosar din 2011, eu am aflat abia acum, în 2019, de el”, ne-a declarat Ionel Pascotă. Sportivul a uitat să treacă, la „Venituri” și indemnizația de consilier local.

Pentru Pascotă, nu este prima dată când are probleme cu ANI. În trecut, girocanul a primit interdicția de a ocupa funcții publice timp de trei ani, după ce justiția a considerat că firma SC Pascotă Racing SRL, al cărei administrator era consilierul local, a obținut contracte la o sumă peste prețul pieței pentru prestări servicii și lucrări la SC Giroceana SRL, societate de transport public înființată de Primăria comunei din sudul Timișoarei. „De asemenea, menționăm faptul că în data de 13 decembrie 2013, Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate în cazul lui Pascotă Ionel Petru. Raportul de evaluare a rămas definitiv și irevocabil prin Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 878/07.03.2017, persoana evaluată aflându-se sub interdicția de 3 ani de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică”, se mai arată în documentul ANI.

Sursa foto: facebook.com/pascota.racing