Cofinanțările și cheltuielile neeligibile imposibil de suportat din bugetul local au obligat administrația locală de la Dunăre să renunțe la implementarea unor proiecte finanțate din fonduri europene ce fuseseră aprobate.
Primarul Ion Chisăliță a concluzionat cu oamenii din subordine și cu cei de la ADR Vest că fostul edil, Adrian Torma, a semnat cu prea mult entuziasm contracte pentru investiții în Moldova Nouă, contracte ce obligau și Primăria să contribuie financiar destul de substanțial. De proiectele respective ar fi fost nevoie în oraș, nimeni nu contestă asta, doar că nu cu costurile asumate. „Eficientizarea energetică a Liceului Tehnologic Clisura Dunării Moldova Nouă – corpul A cu sala de sport şi atelierul scoală şi centrala termică” şi „Eficientizarea energetică a Liceului Tehnologic Clisura Dunării Moldova Nouă – corpul B”, ambele finanţate prin POR 2014-2020, au fost astfel tăiate de pe listă. În plus, s-a actualizat documentaţia tehnico-economică pentru obiectivele de investiţii „Extindere Teatru de Vară prin înfiinţarea şi dotarea Centrului Multicultural și „Înfiinţarea spaţii verzi adiacente Centrului Multicultural, oraşul Moldova Nouă”.
„Problemele orașului le-am cunoscut și înainte de a ocupa fotoliul de primar, dar au fost și foarte multe lucruri de rezolvat din punct de vedere funcțional, administrativ. Am început în forță să rezolvăm problemele orașului și am preluat cu prioritate problematica proiectelor, pentru că am găsit proiecte în care cheltuielile neeligibile erau atât de mari încât nu puteau fi suportate de Primărie nici măcar prin antamarea unor credite. Le-am analizat, le-am discutat împreună cu unitățile de implementare, cu ADRV și cu Consiliul Local și am reziliat două contracte care aveau ca sumă neeligibilă valoarea de asfaltat a trei sfert din toate străzile orașului Moldova Nouă și a împrejurimilor, Moldovița, Boșneag și Măcești.”, a precizat primarul Chisăliță.
Potrivit acestuia, cheltuielile neeligibile depăşeau 3,75 milioane de euro, adică peste 17,5 milioane de lei, în condiţiile în care întregul buget al Primăriei Moldova Nouă este de 5,3 milioane de euro, adică 26 de milioane de lei. Din acestea, 15 milioane de lei sunt prevăzuţi pentru cheltuieli curente de funcţionare a administraţiei locale, iar 11 milioane pentru secţiunea dezvoltare. „Proiectul cu faleza Dunării a fost doar redimensionat, pentru că erau foarte multe lucrări cotate neeligibile și neoportune, iar acum, ajustat cu proiectanții, va fi un proiect viabil.”, a adăugat edilul-șef.