Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin îi obligă pe elevi să folosească toaleta din curte!

1000x100 (2) mbmr 1000x100

La modul în care se desfășoară lucrurile în secolul vitezei nici n-am zice că mai există localități în care elevii sunt forțați să folosească toaleta din fundul curții. Din păcate, există situații în care piedicile spre evoluție sunt puse însă tocmai de cei care ar trebui să investească în binele copiilor. Este și cazul elevilor din Vrăniuț, comuna Răcășdia.

Dacă în localitatea Răcășdia clădirea unde cei mici își formează reperele în viață (școala gimnazială și grădinița) funcționează la parametri normali, nu se poate spune același lucru despre instituțiea de învățământ din satul Vrăniuț (sat aparținător comunei Răcășdia), acolo unde construcția nu poate beneficia de reabilitare sau de modernizare, întrucât aceasta nu aparține Primăriei. „Funcționăm într-o clădire care, actualmente, nu aparține Primăriei, din cauza intabulărilor. Este o clădire lipită de biserică și spre administrarea Ministerului Educației. Deci ei o pot administra, ca atare ar trebui să și investească”, a dezvăluit edilul Mirco Ilie Lechici.

Primarul spune că din anul 2016 se luptă pentru a rezolva această situație în ideea de a le oferi elevilor confortul necesar pentru a învăța. În acest sens, a înaintat o documentație Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin prin care îi ruga pe reprezentanți să accepte transferul școlii de la numărul 104 la 106, clădirea cu numărul 106 aparținând Primăriei și pentru care edilul ar fi putut depune un proiect, însă răspunsul celor de la ISJ CS nu a fost unul favorabil.

Văzând că problema nu se poate rezolva la nivel județean, șeful administrației publice locale din Răcășdia a trimis întreaga documentație la București, doar că răspunsul nu a fost unul diferit de cel pe care-l primise anterior: „Bucureștiul, probabil, a copiat ceea ce a primit de la ISJ și a zis să demarăm noi procedura de intabulare. Deci noi am venit la vremea respectivă cu ofertă, iar dacă reușeam să depunem documentația, probabil școala era deja funcțională, mai ales că prin PNDL 1 s-au finanțat școli fără probleme”.

Muzeul TM

Cu mâinile legate, primarul, împreună cu directorul instituției de învățământ din Vrăniuț, a trimis un necesar spre aprobare la același ISJ Caraș-Severin. Însă până una, alta, Mirco Ilie Lechici nu vrea să pună viața micuților în pericol, oferindu-și sprijinul de a achiziționa două toalete ecologice: „O să investim un pic în clădirea în care funcționează dumnealor. Noi ne-am oferit să cumpărăm două wc-uri ecologice, să le aducem mai aproape, asta ca să nu mai meargă copiii în curte și să nu mai avem tot felul de discuții.”, a mai punctat edilul pentru expressdebanat.ro.

Într-un articol viitor vom reveni cu un punct de vedere al Inspectoratului Şcolar Judeţean, așa cum ni s-a promis, vizavi de cazul şcolii din Vrăniuţ, cum de altfel vom încerca să aflăm dăcă mai există situaţii similare în cadrul altor instituţii de învăţământ din judeţul Caraş-Severin, ţinând cont că nu mai e mult până la începerea anului şcolar 2019-2020.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/