Patrimoniul cultural din Regiunea Vest primește o șansă la viață nouă. Peste 20 de milioane de euro, fonduri europene, sunt disponibili pentru restaurarea unor monumente de clasă A, care pot fi transformate în puncte de atracție culturală și turistică.
Pentru restaurarea obiectivelor de patrimoniu cultural de clasă A din Timiș, Caraș-Severin, Arad și Hunedoara sunt disponibile 20,5 milioane de euro, au anunțat reprezentanții ADR Vest. Banii pot fi accesați de primării, instituții publice și alte organizații eligibile care vor să restaureze și să introducă în circuitul turistic și cultural monumentele istorice.
„Sunt obiective de patrimoniu cultural de categoria A, listate în lege. Trebuie să fie încadrate ca obiective de patrimoniu, pe componenta de patrimoniu cultural. Aici finanțăm și restaurarea lor, dar și introducerea în circuitul cultural turistic.”, a explicat Georgiana Radac, directoarea Direcției Generale Autoritate de Management PR Vest 2021-2027.
În Timiș, Lista Monumentelor Istorice (LMI) cuprinde 340 de obiective. O mică parte este clasificată ca monumente de clasa A. Printre aceste obiective se numără, în Timișoara, fostul abator al Timișoarei, Palatul Dicasterial, Casa Prințului Eugeniu de Savoya, ansamblul Liceului Piarist, Palatul Baroc, Domul romano-catolic, dar și clădirea care găzduiește Opera Română și Teatrul Național, din Piața Victoriei. Aceasta din urmă are șanse să fie reabilitată cu bani europeni, fiind în proprietatea Primăriei Timișoara.
Fostul Palat al Culturii se află într-o stare precară, în ciuda lucrărilor recente care au vizat fațada Operei.
Celelalte laturi ale clădirii, de pe străzile Alba Iulia și Mărășești, nu au beneficiat de reparații semnificative de multă vreme, fiind vizibile zone mari cu tencuială căzută.
În ce privește Castelul Huniade, Sorin Maxim, directorul ADR Vest, a explicat motivele pentru care cea mai veche clădire din Timișoara nu poate primi finanțare din această sursă. „Nu poate primi bani, între altele, pentru că au pierdut deja o finanțare. Dar oricum au primit finanțare pe PNRR.”, a explicat Sorin Maxim.
Reprezentanții Consiliului Județean Timiș – instituția care are în proprietate Castelul Huniade – au obținut până acum trei surse de finanțare pentru restaurarea castelului: prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat (6 milioane euro), Programul Operațional de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria (8 milioane euro) și PNRR (4,5 milioane euro). E nevoie, însă, pentru lucrări de 40 de milioane de euro în total.
„Vom lansa licitația de construire în cel mai scurt timp, s-ar putea licitația să fie anul acesta și anul viitor să înceapă efectiv partea de reabilitare care e pe PNRR, acestea sunt fonduri care trebuie consumate până la mijlocul anului 2026.”, declara, în noiembrie, Alfred Simonis, președintele CJ Timiș.
„Avem două condiții: nu finanțăm proiectele reziliate pe POR 2014-2020 și nu finanțăm proiectele care au primit finanțare deja prin noi. Vrem să încurajăm și alte proiecte să își dea drumul și să se dezvolte.”, a subliniat Georgiana Radac.
În Caraș-Severin, Lista Monumentelor Istorice include 832 de clădiri, 417 în Arad și 518 în județul Hunedoara.
(Foto principală: Facebook/Teatrul Național Timișoara)