FOTO. Fațada Operei Române din Timișoara – aproape gata, la 5 ani după semnarea contractului. Ce erori au apărut?

opera

Lucrările de reabilitare a fațadei Operei Române din Timișoara se apropie, în sfârșit, de final. Constructorul a început să dea jos schela, iar fațada este gata, cu excepția porții și a treptelor. Prima placă de travertin a fost montată în luna februarie a acestui an.  

Sunt 5 ani de când a fost semnat contractul de reabilitare a fațadei Operei din Timișoara. Prima placă de travertin a fost montată în luna februarie a acestui an. Cele mai multe dintre detaliile de restaurare sunt finalizate. Viceprimarul Ruben Lațcău semnalează câteva scăpări la proiect, despre care a discutat și cu oficialii Ministerului Culturii.

opera 1

„Este vorba de detaliul de dispunere a plăcilor de travertin în partea superioară a fațadei. Inițial travertinul era montat în format de tablă de șah, iar acum acest detaliu s-a pierdut. Proiectul nu conținea detalii tehnice de execuție pentru acest element esențial, iar montarea greșită a plăcilor nu a fost, din păcate, observată în timp util de nici unul din specialiștii implicați în realizarea sau verificarea proiectului. Săptămâna trecută am fost la București unde m-am întâlnit cu secretarul de stat Liviu Brătescu și echipa ce administrează patrimoniul în cadrul Ministerului Culturii. Înțelegerea la acest moment între primărie și minister este ca lucrarea să fie finalizată, iar în cursul acestei ierni primăria să contracteze o expertiză care să stabilească sursa erorii și mai ales care sunt pașii corecți din punct de vedere tehnic și administrativ pentru a înlocui plăcile montate greșite.”, a spus Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei.

opera 2 opera 3

Lucrările de reabilitare la fațada clădirii simbol din centrul Timișoarei au început la finalul lunii octombrie, în 2019, și ar fi trebuit să fie gata până în toamna lui 2020. Valoarea inițială a investiției s-a ridicat la aproape 4 milioane de lei, fără TVA. Banii provin din bugetul local. Executantul lucrărilor este SC Alex-Dia Construct SRL – lider (partea de execuţie) şi SC Titzunaco SRL – subcontractor (partea de proiectare).