Pași concreți pentru reabilitarea Castelului Huniade din Timișoara, închis publicului de ani buni. Procedurile necesare reabilitării vor demara în cel mai scurt timp, anunță președintele CJT.
CJ Timiș are, la această dată, trei surse de finanțare pentru reabilitarea Castelului Huniade din centrul Timișoarei: Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat (6 milioane euro), Programul Operațional de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria (8 milioane euro) și PNRR (4,5 milioane euro). E nevoie pentru lucrări, în total, de 40 de milioane de euro.
„Avem multiple finanțări care însumează jumătate din necesarul sumelor pentru a fi reabilitat acel castel. Am contractat un credit și mare parte din credit va merge pentru cofinanțarea acestei investiții. (…) Vom lansa licitația de construire în cel mai scurt timp, s-ar putea licitația să fie anul acesta și anul viitor să înceapă efectiv partea de reabilitare care e pe PNRR, acestea sunt fonduri care trebuie consumate până la mijlocul anului 2026. Or, partea de consolidare care vine prin acele fonduri trebuie să fie prioritară astfel încât să absorbim cât mai multe fonduri din cele europene, din PNRR. De finalizat, e un proces care durează între 3 și 5 ani”, a declarat Alfred Simonis, președintele CJ Timiș.
Președintele CJ Timiș a menționat că reabilitarea completă a castelului va necesita mai multe etape, însă intenția administrației este de a deschide publicului treptat părți din clădire pe măsură ce lucrările avansează.
„Luăm în calcul, odată ce castelul va fi reabilitat, să deschidem aripa vest, altă aripă, în funcție de cum evoluează. Obiectivul nostru este ca indiferent de ciclul electoral, care poate va trece până va fi reabilitat, să începem serios să reabilităm acel castel pentru că este o rușine că de 15 ani nu s-a făcut mai nimic”, a adăugat Simonis.
Castelul Huniade, cel mai vechi monument din Timișoara, datează din secolul al XV-lea și a fost reședința guvernatorului Ioan de Hunedoara. Clădirea se află într-o stare avansată de degradare, iar proiectele de reabilitare au fost blocate de-a lungul anilor.