Bani din energie verde la Moldova Nouă! Un parc eolian poate genera câteva zeci de mii de euro anual

Sfârșitul lunii iunie a venit cu o veste îmbucurătoare pentru locuitorii orașului Moldova Nouă. În cadrul celei mai recente ședințe ordinare a Consiliului Local, politicienii de la masa decizională au început demersurile pentru apariția unui parc eolian pe raza UAT-ului, investiție care va aduce câteva zeci de mii de euro anual la bugetul local, plus câteva locuri de muncă de înaltă calitate.

Consilierii locali din orașul de la malul Dunării s-au reîntâlnit față-n față la Casa de Cultură Moldova Nouă după ce, timp de mai bine de trei luni, au fost nevoiți să ia decizii pentru comunitate folosind tehnologia modernă, dat fiind contextul epidemiologic.

Cu număr de 26 de proiecte pe ordinea de zi, majoritatea vizând investiții pentru binele cetățenilor (parcări, locuri de joacă pentru copii), inventarierea bunurilor imobile care aparțin domeniului privat al orașului Moldova Nouă, dezmembrări de terenuri pentru punerea la punct a lucrurilor vizavi de PUG și alte patru în afara acesteia, aleșii locali și-au dat acordul pentru un proiect extrem de important, și anume: apariția unui parc eolian pe raza UAT-ului, energia regenerabilă urmând să aducă încasări consistente la bugetul local al urbei, bani despre care primarul Adrian Torma spune că ar putea reprezenta baza viitoarelor investiții înspre folosul oamenilor pe care îi conduce.

Despre modul în care au decurs lucrurile în cadrul celei mai recente întruniri, edilul Torma a explicat:

„Trebuie să le mulțumesc tuturor consilierilor locali pentru tot ajutorul pe care l-au oferit în perioada pandemiei și au fost prezenți în ședințele online, lucru care a avut un rol important în depășirea problemelor create de noul coronavirus. Ne-am văzut față-n față în sala mare a Casei de Cultură Moldova Nouă pentru a putea respecta normele de distanțare fizică, după câteva luni de ședințe online. Mă bucur că majoritatea consilierilor au înțeles necesitatea tuturor proiectelor. Pot spune că avem 100% din proiecte trecute. Au fost proiecte variate, proiecte care duc la îndeplinirea obiectivelor, atât ale mele ca primar, cât și cele ale unei comunități, comunitate care tinde să ajungă normală și modernă”.

Referitor la agentul economic care e hotărât să investească la Moldova Nouă (Monsson Group), precum și la beneficiile propriu-zise pentru comunitate, șeful administrației publice locale de la malul Dunării a detaliat:

„Am votat un proiect foarte important. Este vorba de apariția unui parc eolian pe raza orașului Moldova Nouă. Vorbim aici despre 16 turbine eoliene care, dacă toți pașii procedurali, cu ajutorul Consiliului Local și al aparatului de specialitate, vor fi într-un ritm alert, vom putea să ne mândrim cu un parc eolian pe raza UAT-ului care va duce în jur de 150.000-200.000 euro anual la bugetul local și va crea câteva locuri de muncă de înaltă calitate, bine plătite. Acest proiect prevede, o dată, vânzarea unui teren cu o suprafață de 5.000 mp, dar și concesionarea altor suprafețe pentru amplasarea turbinelor. Deci, unde se va pune stația, e nevoie de un teren de 5.000 de metri pătrați, stație care va face conexiunea cu rețeaua națională și vor fi 16 turbine din care opt pe terenurile primăriei și opt pe trenuri private. Ei bine, numai din taxele și impozitele pe turbine vor veni bani la bugetul local, bani, cum spun eu, creați din nimic, dintr-o zonă nefolosită, nepusă în valoare din punct de vedere economic”.