Bani de la Guvern pentru drumurile judeţene şi comunale: Caraş-Severinul, peste Arad şi Timiş!

Meritocraţie? Caraş-Severinul a devenit un judeţ privilegiat la alocări bugetare, pe seama stării catastrofale a drumurilor judeţene şi comunale! Aradul şi Timişul, în schimb, par a fi cenuşăresele guvernării Tudose!

Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2018 prevede că 43 de milioane de lei din încasările din TVA vor merge la bugetele locale din Regiunea Vest pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale.

Avantajul de a fi codaş

Cele mai mari sume le vor primi judeţele cele mai prăpădite: Hunedoara – 11,95 milioane de lei, Caraş-Severin – 11,23 milioane. Dar ţinând cont că Hunedoara are 2908 km de drumuri judeţene şi comunale, iar judeţul nostru, doar 1395 km (conform Institutului Naţional de Statistică), înseamnă că alocarea pentru Caraş-Severin este mai consistentă: în medie 8050 lei/km, faţă de numai 4110 lei/km în judeţul vecin!

Pentru judeţul Timiş sunt prevăzuţi în proiectul de buget 9,95 milioane de lei, la o reţea de drumuri însumând 2363 km, deci o medie de 4210 lei/km. Iar pentru judeţul Arad – 9,93 milioane de lei, la 1935 km de drumuri judeţene şi comunale, echivalentul a 5130 lei/km.

Să mulţumim nemernicilor care ne-au condus!

Deşi reţeaua de drumuri judeţene şi comunale din Caraş-Severin este cea mai mică din Regiunea Vest, judeţul nostru are drumurile cele mai proaste. Acesta este, evident, motivul pentru care Guvernul Tudose şi-a propus să aloce cei mai mulţi bani din Vest, raportându-ne la lungimea totală a drumurilor, judeţului Caraş-Severin. Pentru asta ar trebui să le mulţumim celor care au trăit bine în fruntea judeţului în ultimii 10, 15 sau chiar 20 de ani.

Moldova-i fruncea!

La nivel naţional, în termeni absoluţi, potrivit economica.net, cele mai mari sume vor merge către judeţele Vaslui, 14,1 milioane de lei, Botoşani, 13,8 milioane, Suceava, 12,9 milioane.

În total, în anul 2018, 450 de milioane de lei din încasările din TVA ar urma să meargă la bugetele locale pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, conform proiectului de buget pentru anul viitor. Pentru ca această alocare să nu rămână doar pe hârtie, ar trebui ca şi încasările la buget, previzionate în acelaşi proiect de lege, să se realizeze.