Directorul Asociației Aeroporturilor din România a explicat motivele pentru care aeroportul din Cluj-Napoca îl depășește pe cel din Timișoara, atât ca număr de destinații, cât și ca număr de pasageri.
De la începutul anului, pe Aeroportul Internațional Timișoara au ajuns puțin peste un milion de pasageri, ceea ce poziționează aeroportul pe locul patru în țară după București-Otopeni, Cluj și Iași. Clujul ia fața Timișoarei și când vine vorba despre numărul de companii aeriene care operează în județul vecin.
„Nici vorbă de management defectuos la Timișoara. Timișoara are o competiție mult mai mare ca și Clujul: Belgrad și Budapesta sunt mai aproape. De la Cluj la Budapesta e o distanță de șase-șapte ore cu mașina, de la Timișoara sunt trei ore. În acest moment, toate companiile aeriene se confruntă cu o criză a forței de muncă și întârzie livrările de aeronave.”, a declarat, la Timișoara, David Ciceo, președintele Asociației Aeroporturilor din România, directorul Aeroportului Cluj-Napoca.
Și directorul aeroportului din Timișoara a explicat de ce Clujul are o capacitate mai mare de a atrage pasageri.
„Clujul adună pasageri din toate părțile, 360 de grade, noi adunăm doar dintr-o treime. Clujul are o capacitate mai mare de a atrage pasagerii. Orice aeroport în lumea asta depinde de regiunea și de zona pe care o deservește. Pe de altă parte, aeroportul ajută la dezvoltarea regiunii. Nu o să vedeți niciodată un aeroport foarte mare într-o zonă depopulată, lângă niște sate. Timișoara se dezvoltă într-un ritm sănătos. (…) Companiile aeriene se orientează după potențialul de pasageri pe care îi au. Dacă au pasageri și are rost să facă ruta, bine. Dacă ruta nu funcționează, opresc cursa. Nimeni nu face un business să piardă bani. Dacă merge Milano, o păstrez. Dacă nu merge, o închid. Ce putem face noi e oferirea de condiții ideale pentru operare.”, a spus Daniel Stamatovici, directorul AIT.
Daniel Stamatovici a mai explicat și că numărul pasagerilor este mai mare acum, comparativ cu anul trecut, însă nu poate spune dacă se datorează faptului că Timișoara este Capitală Europeană a Culturii.
„Nu știu câți dintre pasagerii care ajung pe aeroportul din Timișoara sunt turiști. Dar știu că sunt foarte puțini cetățeni străini. Peste 90% din pasagerii care circulă pe aeroportul din Timișoara sunt cetățeni români. Maxim 10% din cei care călătoresc de pe aeroportul Timișoara sunt cetățeni străini. Poate nu ar fi rău să promovăm mai mult Timișoara ca destinație.”, a spus directorul Aeroportului Internațional Timișoara.
„E foarte ușor să meargă din Timișoara cu mașina în Grecia, în Austria, în Croația. Clujul e mult mai departe. Foarte mulți din Timișoara merg cu mașina, foarte puțini din Cluj merg pe litoral cu mașina.”, a completat și David Ciceo.
CITEȘTE ȘI: Fără drone în zona aeroporturilor. Soluții de securitate, discutate la Timișoara