Pentru regizorul reșițean, o joacă de copii a devenit un drum în viață despre care imaginile „vorbesc” cel mai bine.
Puțini adolescenți știu ce drum vor să urmeze după terminarea liceului, iar întrebarea „Ce vrei să te faci când vei fi mare?” este de multe ori o glumă pe care oamenii maturi o fac pe seama copiilor. Sabin Dorohoi însă spune c-a știut dintotdeauna că vrea să facă film. Și nu e glumă întrucât își amintește de parcă a fost ieri diafilmele proiectate de mama sa și primele cadre pe care le filma pe dealurile din jurul Reșiței.
„Diafilmul era o peliculă de 35 mm pe care erau desenate imagini însoțite de text. Proiecția se făcea cu ajutorul unui aparat la care pelicula se putea derula învârtind un buton. Era un fel de slide-show al anilor 80. Aveam în jur de nouă ani, iar sora mea, Ancuța, nu avea mai mult de doi ani. Era mică dar pricepea. Pe lângă diafilme, aveam și discuri de pickup cu povești. Așa m-am gândit să fac un fel de spectacol proiectând diafilmul în paralel cu povestea de pe disc. Probabil așa a apărut pasiunea pentru film”, rememorează Sabin pentru Express de Banat.
Citește și: Sabin Dorohoi a lansat Reșița, poarta Semenicului
„Amintiri din copilărie”, am putea gândi. Numai că ceea ce-a început ca o joacă de copii avea să se transforme într-o poveste care a dus numele regizorului reșițean în lume. Drumul însă a început… pe bicicletă, ducând în spate aparatul de filmat pe care l-a primit de la vecini la începutul anilor 90. Marea consacrare trecea peste dealurile de deasupra Căii Timișoarei, printre stâncile din apropiere de Colțan, prin zona Bocșei ori pe la gura minei din locul numit „Vârtoape” din apropiere de Ocna de fier. Adică „platourile de filmare” a ceea ce Sabin a intitulat „BeX7”, filmul a cărui „distribuție” cuprindea colegii săi de școală în căutarea extraterestrului lui Steven Spielberg.
Nu l-au găsit și nici „filmul” lui Sabin nu s-a văzut decât pe vechile casete pe care le păstrează și-acum și pe care își dorește mult să le transfere în format digital. Apoi, când a ajuns la liceu, era mai decis ca oricând să facă film chiar dacă era elev la mate-info. Așa că, în 2003, când a absolvit liceul la „Traian Lalescu”, s-a dus la București ca să urmeze facultatea de film. După ce-a absolvit-o, a realizat peste 20 de documentare, majoritatea de scurt metraj având ca temă Banatul Montan. Ideea trilogiei dedicată istoriei locurilor a apărut prin 2015 și, din 2017, regizorul a început să caute finanțări. Dar dorința de a-și promova zona natală este dintotdeauna pentru că asta presupune ca oameni de film din țară și din lume să vină în Banat.
Citește și: Banatul Montan, în scurt metrajul lui Sabin Dorohoi despre magia zăpezii
„Eu vreau să fac cât mai mult posibil film artistic sau documentar. Documentarele se fac mai repede și sunt mai ușor de finanțat. Concomitent, îți menții aptitudinile, lucru foarte important pentru un regizor. E ca la doctorii care trebuie să opereze ca să nu-și piardă îndemânarea. Nu m-am gândit să regizez teatru, dar singurul aspect care m-ar apropia de teatru ar fi lucrul cu actorii. Asta e foarte important pentru că, făcând film artistic atât de rar din cauza finanțării greoaie, riști să-ți pierzi abilitățile”, a mai spus Sabin Dorohoi.
De doi ani, lucrează la „Anotimpurile Banatului”, documentarul format din mai multe scurt metraje despre locuri pe care le-a mai arătat în filmele sale și pe care acum le prezintă în circumstanțe diferite. Proiectul e destul de avansat, însă regizorul ezită să-și dea cu părerea asupra momentului când va fi lansat. Până atunci, invită cărășenii la Cinema Dacia din Reșița, la proiecția primului său film artistic, „Clara”. Pelicula a participat la patru festivaluri internaționale, unde a fost premiat de două ori. Biletele sunt disponibile la casieria cinematografului pentru filmul care rulează atât în acest sfârșit de săptămână cât și marți de la ora 19:00. Proiecția de marți face parte din caravana națională care a început pe 11 octombrie și se va desfășura în 24 de cinematografe din 17 orașe. La evenimentul de la Cinema Dacia, va fi prezent regizorul reșițean alături de o parte a echipei.
Citește și: Toamna bănățeană, văzută de Sabin Dorohoi
„Ca să ajungă regizor, unui tânăr îi trebuie trei lucruri. Să învețe cât mai devreme cu putință să scrie proiecte, sfat pe care l-am primit și eu în timpul facultății. Asta înseamnă să-ți poți finanța proiectele pe care vrei să le faci deoarece filmul este cea mai costisitoare formă de artă. Al doilea este munca cu actorii, care pe mine mă face să înțeleg cât de mult am de învățat continuu despre asta. Al treilea, cel mai important, este să știe să scrie. Asta le permite să-și scrie singuri scenariile și să facă filme de autor”, a încheiat regizorul.
Vrea să promoveze cât mai mult Banatul Montan și spre asta îndrumă toți bănățenii. Măcar pentru câteva zile, să-și invite în zonă rudele, prietenii, cunoscuții, mai ales pe cei din străinătate. În felul acesta, fiecare poate promova locurile în mod direct și personal. Pentru că, în Banatul Montan, sunt de văzut multe locuri frumoase care au și povești pe măsură.
Citește și: Clara, pe marele ecran la Cinema Dacia