BANATUL BIPOLAR. Judeţul Caraş-Severin este „deşert” pentru business!

O analiză care are la bază cifre oferite de către Oficiul Național al Registrului Comerțului plasează Caraş-Severinul în topul ultimelor trei judeţe din ţară. La polul opus, însă, se află judeţele Timiş şi Arad.

„Mehedinţi, Caraş-Severin şi Teleorman sunt «deşert» pentru business”, se concluzionează într-o analiză făcută de Ziarul Financiar, după raportarea datelor din anul 2008 la cele din 2016, căci datele pentru 2017 nu sunt sistematizate încă de Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Cea mai mare dezvoltare o au Bucureștiul și județul Ilfov, cu o dublare, practic, a cifrei de afaceri a companiilor în 2016 față de 2008. Dar această dezvoltare poate fi pusă și pe o „stratagemă” fiscală a ANAF, pentru că foarte mulți dintre contribuabilii mici și mijlocii au fost alocați direct la ANAF București. Adică, deși acele companii, mari contributori sau mijlocii, aveau sediile sociale în diverse județe, ele erau administrate fiscal de Direcția Generală a Finanțelor Publice București prin Direcția pentru Marii Contribuabili, respectiv prin Direcția pentru Contribuabilii Mijlocii. Inevitabil, pentru a nu face două birocrații, tendința acestor companii a fost să-și mute sediul social din județe în București sau județul Ilfov.

Cel mai bun exemplu este compania UCM Reșița, un contribuabil mare care în urmă cu câțiva ani a decis să-și mute sediul social la București, tocmai din aceste considerente. Dar această practică este unitară pentru toate județele și, cu toate astea, 11 județe și-au dublat cifra de afaceri față de 2008, în timp ce județul nostru a reușit să evolueze doar de la 3,9 miliarde de lei în 2008 la 5,7 miliarde de lei în 2016.

Vecinii din Timiș sunt, însă, lideri în topul național, dacă scoatem Bucureștiul și Ilfovul, care am arătat mai sus că sunt privilegiate. Timișul a avut în 2008 o cifră de afaceri de 23,6 miliarde de lei (de 6 ori mai mare decât cea din Caraș-Severin), iar în 2016 a ajuns la o cifră de afaceri 58,5 miliarde de lei (de 10 ori mai mare decât cea din CS). „Podiumul este completat de Arad, judeţul de la graniţa de vest a ţării care a atras investiţii de sute de milioane de euro în sectorul componentelor auto şi unde şomajul a ajuns acum la unul dintre cele mai scăzute nivele din ţară. Aradul devine «un importator» de forţă de muncă din zonele vecine, în condiţiile în care legătura cu Europa de Vest îi determină în continuare pe investitori să caute locaţii de producţie în Arad”, mai scriu cei de la Ziarul Financiar.

O altă scădere vizibilă este a numărului de angajați, statistica dând la iveală o migrație masivă a forței de muncă din Caraș-Severin. Astfel, potrivit analizei datelor de la ONRC, în anul 2015 județul avea 32.872 de angajați, iar în 2016 mai avea doar 26.748, adică numărul de angajați a scăzut cu peste 5.000 de persoane într-un singur an.

Aceleași cercetări au arătat că în județ ponderea majoritară o are capitalul străin, iar compania lider din județ, după cifra de afaceri, este SE Bordnetze SRL din Caransebeș.

Sursă hartă: zf.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/