Băile termale de pe vremea romanilor, descoperite și apoi îngropate

casinoherculane by sungarden

Trotuarele de sticlă au rămas pe hârtie la Băile Herculane. După descoperirile realizate în urmă cu 5 ani, administrația publică a întărit ideea de dezvoltare turistică prin punerea în valoare a celor 4 bazine de apă termală de pe vremea romanilor, dar proiectul s-a blocat la Ministerul Culturii.

Specialiștii în arheologie au susținut că cele patru bazine termale descoperite în Băile Herculane seamănă cu cele din Geoagiu Băi (Germisara) sau că sunt ca cele de la Pompei sau, mai exact, de la Hieropolis – Pamukkale de astăzi, în Asia Mică. Săpăturile au fost generate de lucrările de introducere a rețelei de apă în stațiune, astfel că specialiștii Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș au fost solicitați la cercetare, pentru întocmirea documentelor pentru descărcarea de sarcină arheologică.

Datorită apei termale, calcarului şi sulfului, s-a construit un grup de bazine, în care pe vremea romanilor cetățenii se scăldau. Apa termală era captată și acoperea permanent bazinele, apoi era deversată în râul Cerna. Între bazine au fost descoperite urmele unor construcții: vestibule, zone de masaj. Aceste bazine erau folosite și pe timp de iarnă, iar între ele erau construcții din lemn acoperite cu tiglă.

Este pentru noi ceva fantastic ca să dovedim că la Băile Herculane avem o asemenea structură de bazine, ceea ce în Imperiul Roman pot fi menționate doar în câteva locuri. Săpăturile s-au realizat pe jumatate din drum, pentru a nu bloca accesul auto spre Piaţa Hercules. Datorita apei termale, a calcarului si a sulfului s-a construit un grup de bazine. Apa termală era captatășsi acoperea permanent bazinele, apoi era deversată în râul Cerna”, a precizat în 2015 șeful de șantier Adrian Ardeț. Arheologii spun că în Băile Herculane aceste bazine sunt singurele construcții provenite din antichitate. Ele au fost modernizate pe vremea Imperiului Austro-Ungar pentru ca Împărăteasa Sisi a Austriei și Împăratul Franz Joseph să vină în stațiune, cea mai importantă din Europa la acea vreme.

Specialiștii din cadrul muzeului caransebeșen spun că proiectul de punere în valoare prin amenajarea unei zone de promenade acoperită cu sticlă pentru a lăsa la vedere aceste vestivii, a fost al Primăriei Băile Herculane, toată documentația fiind depusă la sfârșitul anului 2015 la Ministerul Culturii. Pentru că finanțarea s-a lăsat așteptată și zona era de imporanță majoră pentru redarea traficului între Piața Hercules și Hotel Cerna (imobil aflat în patrimoniul Comunității de Avere), cele 4 bazine au fost acoperite și protejate și, în prezent se află în conservate.

 

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

 

 

 

ITEȘTE ȘI:

Trotuare de sticlă peste descoperirile fabuloase de la Herculane!

1000x100 untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/