Ordinul ministrului Costache bagă în faliment saloanele de înfrumusețare! Luminița Jivan îl ia la întrebări în Parlament!

Deputatul PSD de Caraș-Severin Luminița Jivan îi cere socoteală ministrului Sănătății, Victor Costache, deoarece Ordinul nr.15/2020 ar conține prevederi cu caracter ambiguu și, mai mult decât atât, ar închide o mulțime de mici afaceri.

Șefa PSD Caraș-Severin solicită câteva lămuriri privind acest ordin, precum și retragerea anumitor prevederi. „Faptul că saloanele de înfrumusețare sunt acum încadrate în aceeași categorie de risc asemeni cabinetelor medicale și spitalelor reprezintă un abuz asupra persoanelor care lucrează în domeniul cosmetic și, mai mult decât atât, o astfel de încadrare aduce atingere micilor întreprinzători din acest domeniu. Inevitabil se va genera falimentul sau închiderea tuturor saloanelor mici și medii”, atrage atenția Jivan.

Parlamentarul cărășean mai spune că termenul limită de aliniere la cerințele impuse este unul extrem de scurt, dacă nu chiar imposibil de atins. Noile condiții impuse unor astfel de saloane presupun costuri imense, astfel că o largă majoritate a saloanelor se vor afla în imposibilitatea de a se autoriza din nou. „Prevederile noului OMS pot chiar ridica suspiciuni cu privire la interesele alternative ale firmelor care importă, produc sau comercializează autoclave și biocide, deoarece prin OMS 15/2020 se stipulează achiziționarea necesară a acestora pentru saloanele de înfrumusețare, achiziționarea unor obiecte ce sunt specifice cabinetelor medicale și spitalelor. În plus, sunt indicate expres în ordin și actele ce trebuie să însoțească cererea de certificare, iar enumerarea nu vizează nicidecum proceduri pentru sterilizare și nici obligativitatea deținerii autoclavului tip B.  Autoclavul este un aparat utilizat cu precădere în medicină, stomatologie, centre de tatuaje, neexistând obligația expresă ca un asemenea dispozitiv să fie achiziționat și în saloanele de înfrumusețare, pentru care există alte aparate de sterilizare eficiente și adaptate condițiilor din saloane”, mai arată Luminița Jivan în interpelarea adresată ministrului Costache.